Tři čtvrtiny Čechů mají zájem o bezkontaktní platby

Praha - Více než tři čtvrtiny Čechů mají zájem o bezkontaktní platby pomocí platebních karet nebo mobilních telefonů, zjistil průzkum karetní asociace MasterCard. Důvodem je především rychlost a jednoduchost takové platby. Bezkontaktní platební karty zatím v Česku nabízí jen některé banky, navíc chybí terminály na jejich přijímání. Odborníci i banky očekávají rozvoj bezkontaktních karet a plateb především v příštím roce.

Podle průzkumu společnosti MasterCard by Češi placení bezkontaktní kartou nejvíce ocenili v obchodech s potravinami nebo supermarketech, a to v 84 procentech. Dále by jim tato forma placení přišla vhod ve veřejné dopravě a v restauracích, kavárnách, fast foodech nebo na čerpacích stanicích. 

Platit se dá mobilem, hodinkami i prstenem

Dvě třetiny Čechů by pro bezkontaktní platby nejraději využilo platební karty nebo mobilní telefon. Muži by přitom ve srovnání s ženami ocenili spíše mobily nebo hodinky, u žen podle průzkumu bodovaly prsteny nebo náramky. Tímto způsobem je přitom již dnes možné platit na Slovensku. 

Již před prázdninami začala bezkontaktní platební karty v Česku vydávat Citibank. Do konce října pak banka nabídne jako první na tuzemském trhu speciální nálepky, které klientům umožní platit bezkontaktně, tedy stejně jako platební kartou. Terminálu na přijímání těchto karet však bylo zatím v ČR velmi málo. 

Hodinky
Zdroj: ČT24

Česká spořitelna minulý týden oznámila, že bezkontaktně bude možné od října platit v síti prodejen Spar, vybraných prodejnách C&A, Baumax, v síti multikin Cinema City a pražských prodejnách Kauflandu. Od příštího roku spořitelna předpokládá nasazení bezkontaktních terminálů například i v obchodech Penny Market, Billa, Lidl, OBI, Kika nebo Datart. Spořitelna začala bezkontaktní karty vydávat v pondělí. U bezkontaktních plateb se zpravidla nemusí transakce do částky 500 Kč ověřovat zadáním PIN kódu.

Pět sekund a je zaplaceno

Oproti standardní platbě nová technologie umožní zákazníkům platit pouze přiložením karty ke čtečce speciálního terminálu. Ta si po přiložení karty a pípnutí načte data a platbu do určité předem nastavené částky uskuteční bez nutnosti zadat PIN. Náhodného stržení peněz z karty při průchodu kolem terminálu se prý ale Češi bát nemusejí. „Je to podobné, jako když používáte běžné čipové karty, třeba u svého autobusového dopravce, kde taky člověk přiloží kartu a odchází dál do autobusu,“ ubezpečuje budoucí držitele karty šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Karta je navíc pojištěná bezpečnostními limity a banka může nastavit i náhodné ověřování platby za pomocí PIN kódu. Ten si při transakci banka vyžádá i v případě, že karta zaznamená několik po sobě následujících bezkontaktních transakcí. Toto opatření slouží jako potvrzení, že uživatel karty je jejím držitelem, což snižuje možnost podvodu v případě odcizení či ztráty karty.