Slovensko se do pomoci zadluženým zemím nehrne

Berlín - Slovensko není ochotné poskytovat finanční pomoc dalším zemím eurozóny, aniž by se zavázaly, že se pustí do reforem. Řekl to dnes slovenský premiér Robert Fico po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně. Fico se také obává, že by řecké problémy mohly srazit ekonomiku Slovenska do recese.

„Slovenské veřejnosti dochází trpělivost,“ upozornil sociálnědemokratický předseda slovenské vlády Fica. Dodal, že hospodářský kolaps hluboce zadluženého Řecka by ekonomiku Slovenska přivedl do recese. Slovenské hospodářství v letošním 1. čtvrtletí rostlo tříprocentním tempem. Jeho růst se tak zpomalil z růstu 3,4 procenta v posledním kvartálu loňského roku.

Slovensku se pomoc Řecku, které se do problémů s dluhy dostalo mimo jiné kvůli tomu, že falšovalo statistiky, nezamlouvá dlouhodobě. Fico před časem zdůraznil, že buď bude Řecko plnit podmínky záchranného úvěru, nebo bude Slovensko žádat jeho odchod z eurozóny.

Slovensko nechtělo Řecku pomáhat už v roce 2010, kdy se hrálo o první balík pomoci. Stavělo se také proti navýšení pomoci zadlužené zemi.