Senát vetoval změny ve vyplácení sociálních dávek

Praha - Senát se dnes opoziční většinou postavil proti změnám v systému sociálních dávek. Nová pravidla by měla podle předlohy platit od příštího roku a týkají se například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. Senátoři se také podle očekávání postavili proti návrhu, aby vládní balíček současných úsporných opatření v sociální oblasti platil i v příštích letech. Jedinou změnou sady opatření mělo být to, že stát bude vyplácet od příštího roku kompenzaci lidem bez práce za nevyplacené odstupné či odchodné. Senátoři dnes zamítli opoziční většinou také vládní novelu zákoníku práce.

Reformní novela zákonů o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře se tak vrací do sněmovny. Vládní koalice může v dolní komoře senátní veto přehlasovat. Nově má dávky vyplácet výhradně úřad práce. Lidé je budou moci čerpat rovněž prostřednictvím sociální karty, která bude sloužit jako identifikátor.

Za zamítnutím balíčku současných úsporných opatření v sociální oblasti stáli zástupci KSČM a ČSSD, kteří mají v horní komoře parlamentu většinu. Balíček se vrací k novému schvalování do sněmovny, kde má navrch naopak vládní koalice. Podle místopředsedy Senátu a ČSSD Zdeňka Škromacha je balíček „slepenec“ mnoha novel a jeho záměrem je „ušetřit asi 20 miliard korun na těch nejpotřebnějších“. Jeho stranická kolegyně Alena Gajdůšková kritizovala rušení porodného na druhé a další dítě, které je podle ní protipopulačním opatřením. Porodné je ale podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) jen jednorázovou a nedostatečně motivující dávkou - na rozdíl od příspěvků v mateřství nebo daňových úlev.

Soubor opatření, která se týkají například vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku či příspěvku na péči, je téměř totožný s balíčkem přijatým loni ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud kvůli formě schválení na návrh opozice platnost přijatých opatření zrušil ke konci letošního roku. Vláda proto balíček předložila znovu, aby úsporná opatření mohla platit nadále.

Senát
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/Lidové noviny

Sociální reforma má podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) snížit administrativu, zvýšit klientský komfort, přitvrdit boj proti nelegální práci a zvýšit motivaci nezaměstnaných pracovat. Podle opozice ale přinese asociální opatření, ze kterých budou těžit banky a pracovní agentury.

Senát vrátil sněmovně vládní novelu zákoníku práce 

Senát dnes podle očekávání rovněž zamítl opoziční většinou vládní novelu zákoníku práce. Odstupné se podle ní má řídit počtem odpracovaných let, předloha omezuje také zaměstnávání na dobu určitou. Návrh se nyní vrátí do sněmovny, v níž má převahu koalice; horní komoru tak může přehlasovat.

Podle Drábka mají změny zákoníku vést k větší pružnosti pracovního trhu a mají motivovat firmy k vytváření dlouhodobých pracovních míst. Podle opozice ale novela oslabuje postavení zaměstnanců i odborů a naopak posiluje postavení zaměstnavatelů.

Výši odstupného předloha mění tak, že člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Pokud bude ve firmě od jednoho do dvou let, náležet mu budou dva platy. Když odpracuje více než dva roky, bude jako dosud jeho odstupné ve výši tří průměrných výdělků.