Příliv nových zakázek zvyšuje aktivitu amerických podnikatelů. Eurozóna naopak hlásí zpomalení

Podnikatelská aktivita se ve Spojených státech dostala v srpnu na nejvyšší úroveň od loňského února. Naopak v eurozóně její oživení  zpomalilo, zejména v oblasti služeb. Vyplývá to z výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, který v pátek zveřejnila společnost IHS Markit.

Ve Spojených státech firmy registrují příliv nových zakázek, ačkoli počty nových případů nákazy koronavirem zůstávají na vysoké úrovni.

„Souhrnné nové zakázky poprvé od února stouply, a to solidním tempem,“ uvedla společnost IHS Markit.

  • Souhrnný index aktivity pro zpracovatelský sektor a služby v srpnu stoupl ve Spojených státech v sprnu na 54,7 bodu z červencových 50,3 bodu. Posunul se tak výrazněji nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Spojené státy jsou největší ekonomikou na světě. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt USA kvůli dopadům šíření koronaviru snížil v přepočtu na celý rok o rekordních 32,9 procenta.

Z eurozóny přišly horší zprávy

V eurozóně oživení podnikatelské aktivity v srpnu zpomalilo, zejména v oblasti služeb. Poptávka, kterou v červenci podpořilo uvolňování karanténních opatření, v srpnu opadla. Kvůli nárůstu nových případů nákazy koronavirem byla obnovena některá opatření proti jeho šíření. 

  • Index podnikatelské aktivity (PMI) se v eurozóně v srpnu snížil na 51,6 bodu z červencových 54,9 bodu. Neklesl tak pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

„Oživení eurozóny ztratilo v srpnu na síle, což podtrhuje slabost poptávky vlivem pandemie nemoci covid-19,“ uvedl Andrew Harker z IHS Markit. „Obnovu podkopalo přibývání případů nově nakažených v některých částech eurozóny,“ dodal.

Podle ekonomů dotazovaných agenturou Reuters se eurozóna z nejhlubší zaznamenané recese plně dostane nejdříve za dva roky.