Podpora kultury, nebo byznys. ČR zřejmě omezí filmové pobídky

Praha – Česko zřejmě příští rok vyhradí méně peněz na pobídky pro zahraniční filmaře. Většina koalice se spolu s částí opozice chystá snížit roční částku z letošních 800 na 500 milionů korun. Státní fond kinematografie, který peníze rozděluje, ale varuje, že hrozí odliv zahraničních produkcí. Ty v zemi jen letos utratily přes pět miliard.

Česko zřejmě omezí filmové pobídky (zdroj: ČT24)

Zájem zahraničních produkcí o natáčení v ČR roste. Podle ředitelky Státního fondu kinematografie Heleny Bezděk Fraňkové to ovlivnily právě filmové pobídky, které umožňují vrátit filmovým štábům pětinu nákladů, které za výrobu snímku v Česku prokazatelně utratí. Díky tomu mohou Pražané koncem roku v metropoli potkat například Michaela Douglase či Orlanda Blooma, kteří natáčejí akční snímek Unlocked.

Na barrandovském kopci se v těchto dnech natáčí film Emperor o císaři Karlu V. Habsburském, ve kterém hraje třeba Adrien Brody. Produkce filmu Emperor si vybrala Česko i proto, že dostala od státu milionové příspěvky. „Popravdě řečeno, bez filmových pobídek by bylo téměř nemožné prakticky pro kohokoliv přivést sem zahraniční, evropské nebo americké produkce,“ říká producent filmu Rick McCallum.

Práce, ubytování, doprava…

Film Emperor zajistí na plný úvazek práci 150 lidem, dalších zhruba 800 jich zaměstná v průběhu natáčení. Pokud by se ale natáčel až příští rok, hrozilo by, že na pobídku nedosáhne. Stát se totiž chystá snížit filmové pobídky z letošních 800 milionů na 500 milionů korun. Podle šéfky Státního fondu kinematografie se přitom investovaných 800 milionů státu i letos vrátí. Filmové projekty přinášejí do Česka nejen přímé pracovní příležitosti, ale také další ekonomické efekty v ubytování, dopravě anebo v telekomunikacích.

Státní filmové pobídky
Zdroj: ČT24

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) chce proto přesunout v rozpočtu 300 milionů, aby filmaři dostali 800 milionů i příští rok. „Je to také velká propagace České republiky ve světě. Zejména z oblasti Asie k nám na základě u nás natočených filmů jezdí mnoho turistů,“ argumentuje dále Jermanová.

Koaliční lídři se však zatím na jejím návrhu nedohodli. Proti je i Jermanové stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš. „Nesouhlasíme jako vláda a koalice se žádnými pozměňovacími návrhy, které zásadně mění jednotlivé rozpočtové kapitoly,“ uvedl Babiš.

Jenom byznys

Proti vyšším dotacím pro filmaře se postavila také část opozice. „Těžko říkat filmovým pobídkám podpora kultury. To je opravdu jenom privátní byznys v oblasti akčního filmu,“ tvrdí exministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ministr kultury chce naopak Jermanové s lobbováním pro filmaře pomoci: „Chceme být v evropské hladině zemí, která zve zahraniční filmaře,“ prohlásil ministr Daniel Herman (KDU-ČSL).

Zahraniční filmaři v ČR v minulosti natočili třeba filmy Letopisy Narnie, Casino Royal nebo Mission Impossible. Jestli pro ně bude Česko i nadále atraktivní, nebo jestli se rozhodne raději šetřit, rozhodnou poslanci ve středu při schvalování rozpočtu.