Podmínky v průmyslu se v lednu třetí měsíc v řadě zlepšily

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v lednu třetí měsíc v řadě zlepšily. Aktuální hodnota indexu PMI představuje největší zlepšení provozních podmínek v průmyslu od loňského července, uvedla společnost Markit Economics.

Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů. Index PMI přitom stoupl z prosincových 55,6 bodu na lednových 56,9 bodu.

„Rok 2016 začal pro české výrobce pozitivně, průmysl vzrostl nejvíce za šest měsíců. Podle předběžných výsledků indexu z eurozóny zveřejněných 22. ledna, rychlejší růst v lednu navíc kontrastoval se zpomalujícím růstem průmyslu v eurozóně,“ uvedl vedoucí ekonom u společnosti Markit Trevor Balchin.

Vývoj PMI v posledních dvou měsících je tak nad očekávání optimistický a ukazuje, že pozice českého výrobního sektoru zůstává silná a dokonce se dále zlepšuje. Negativní zprávy ze zahraničí tak prozatím na vývoj tuzemského průmyslu příliš nedoléhají a pokles cen vstupů má na průmysl pozitivní dopad.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

Za celkovým zlepšením obchodních podmínek bylo v lednu zrychlení růstu nových zakázek na šestiměsíční maximum. Nové exportní zakázky navíc vzrostly nejrychleji za rok. Zpracovatelská výroba také stoupla nejrychleji za šest měsíců. Lednová data rovněž ukázala na prudké snížení výrobních cen vstupů, které firmy připisovaly klesajícím cenám ropy a kovů. Tempo poklesu bylo přitom nejprudší od července 2009.