Na Pilsen Steel je nařízena exekuce

Plzeň - Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, kdysi stěžejní část Škodovky, opět řeší svoji budoucnost. Ačkoliv v pondělí částečně obnovily výrobu, dnes byla na podnik, který se pod novým majitelem topí v dluzích, nařízena exekuce. Snahou exekutora i věřitelů je ale prý udržet zaměstnance a zachovat výrobu. Ještě před třemi lety přitom byla továrna čtvrtou nejlepší v kraji.

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel v pondělí po desetidenní odstávce částečně obnovily výrobu, ale po dnešku má 950 lidí plzeňských hutí opět strach o práci. Ráno totiž přišel do podniku exekutor. Situace je ale ještě vážnější. V tu samou dobu totiž soud rozhodl v pokračování insolvenčního řízení.

Podle právníků tak exekutor bude muset vyčkat, jak rozhodne insolvenční soud. Obvyklé úkony ale mohou být i nadále činěny, nesmí však docházet ke snížení majetkové podstaty. Věřitelé podepsaní pod insolvenčními návrhy mají pohledávky zhruba jedenáct milionů korun. Dluhy, kvůli kterým bylo rozhodnuto o exekuci, jsou v řádech desítek milionů.

Ačkoliv panuje zájem, že by měla firma zachovat výrobu a dál fungovat, o hutě už se zajímá zhruba šest firem, mezi nimi třeba společnost Siemens nebo slovenské železárny Podbrezová. Samotná společnost se k situaci nechce vyjadřovat, čeká na rozhodnutí svého majitele, ruského podnikatele Igora Šamise.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)