Mlynáři zdraží mouku, ceny pečiva půjdou nahoru

Praha - Mlynáři plánují zdražení mouky o 15 až 20 procent, což se opět negativně projeví na růstu cen pečiva. Zdražení je následkem velmi dobré sklizně z loňského roku, kdy se hodně vyvezlo za hranice, a nyní na je domácím trhu nedostatek. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů se k prohlášení mlynářů odmítl vyjádřit. Obchodníci avízo o zdražení pečiva a mouky zatím neobdrželi.

Loni hojnost, letos nedostatek

„Příčinou nedostatku je hlavně vysoký export této komodity mimo republiku do států EU,“ uvedl předseda Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole. Nynějsí cena obilí se pohybuje kolem 5 200 korun za tunu, což je o 1 000 korun více, než stála v září. „V této souvislosti musíme očekávat dopad do cen mouky a pekárenských výrobků,“ řekl Chochole.

Obchodníci tvrdí, že dodavatelé pečiva a mouky jim zatím zdražení neavizovali. „Cena mouky v prodejnách Albert se od začátku roku nijak nezměnila. V souvislosti s dnešním vyjádřením Společenstva mlynářů a pekařů ČR se na nás žádný dodavatel neobrátil,“ tvrdí mluvčí obchodního řetězce Albert Judita Urbánková.

Zdražování pšeničné i žitné mouky bude podle Chocholeho mít vliv i na pekaře. „Proti současným tendencím udržení nebo dokonce snižování jejich cen stojí růst cen surovin, ale i celkových nákladů na dopravu a energie, které jsou pro tento obor významné stejně tak jako hlavní surovina mouka,“ podotkl.