Mládek dostal v Bruselu příslib další podpory solárů a spol.

Česko zřejmě může dál počítat s podporou obnovitelných zdrojů. Ministr Jan Mládek (ČSSD) se na tom dohodl s eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou - s tím, že Evropská komise by příslušný dokument měla podepsat do několika měsíců. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Vitásková s podporou váhala právě kvůli chybějícím notifikacím od EK.

Praha poskytne Komisi další doklady a vysvětlení. Pokud vše půjde dobře, měla by komisařka ještě v prosinci poslat do Prahy dopis potvrzující, že „notifikace se blíží ke zdárnému konci“, uvedl Mládek.

Pokusí se prý přesvědčit šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou, aby bylo vyplácení podpor skutečně spuštěno od Nového roku. „Ale paní Vitásková je nezávislá regulátorka a já jí to nemůžu nařídit," upozornil.

Vitásková sama dala ve čtvrtek najevo, že s vypsáním podpory nebude mít problém ve chvíli, kdy k věci bude existovat příslušné rozhodnutí české vlády. Ta by se problémem mohla zabývat 2. či 7. prosince.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Obavy kolem notifikací

Minulý čtvrtek ERÚ rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má přitom jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise.

Úřad může vyplatit dotace jen těm elektrárnám, které mají potřebné razítko z Bruselu. Háček je v tom, že tuto notifikaci zdroje zapojené před rokem 2013 nemají. Šéfka úřadu se obávala, že by vyplacením porušila evropské právo.

Přitom v minulých letech poskytoval ERÚ dotace bez problémů. Úřad je ochotný ustoupit, jen pokud na sebe vláda vezme část zodpovědnosti – Vitásková chce od státu záruku, že nebude za vypsání podpory stíhána.