Korejci budou vyrábět baterky z nedopalků

Soul - Jihokorejští vědci našli způsob, jak se vypořádat s cigaretovými nedopalky. Chtějí z nich vyrábět materiál pro nové vysokokapacitní baterie. Nabíjet by se z nich mohly třeba mobilní telefony nebo tablety.

Ekonomika ČT24: Baterie z nedopalků (zdroj: ČT24)

Tisíce kuřáků po celém světě zásobují ulice, chodníky a přírodu nejen dýmem, ale hlavně nedopalky. Filtry od cigaret tvoří například třetinu veškerého odpadu z moří a oceánů sbíraného na plážích. „Pozoroval jsem lidi, jak kouří a hází všude kolem sebe nedopalky. Začal jsem přemýšlet, jak by se tento odpad dal ještě využít,“ přibližuje výzkumník ze Soulské národní univerzity Kim Gil-Pyo.

Tým vědců ze Soulu zjistil, že filtry z celulózy se po zahřátí a přidání dusíku stávají porézní. Právě tato vlastnost je vhodná do materiálů pro výrobu bateriových článků. „Vyrobili jsme velkokapacitní materiál z nedopalků jako první na světě. Výhodou je, že oproti tomu, jak je to u baterií, jsme schopni ho vytvořit jednoduše bez chemické reakce,“ dodává Gil-Pyo.

Fergus March, analytik, Green Energy News

„Materiál z cigaretových filtrů je podle pokusů schopný vydržet šest tisíc cyklů nabití a vybití. Pro použití v praxi by to byla revoluční výdrž.“

Vedle dlouhé životnosti je další výhodou i rychlé nabití. Vědci předpokládají, že levný materiál, který má velmi dobré vlastnosti při uchovávání energie, bude mít široké využití hlavně pro výrobu elektroniky.