Klaus: Lék na krizi nepotřebujeme, veřejné finance dusí Česko

Praha – Začíná sté jubilejní žofínské fórum. Tradiční diskusní setkání nemá tentokrát jedno dané téma. Například dnes vystoupil prezident Václav Klaus, který tak přijal pozvání již po desáté. Prezident mluvil o aktuální situaci v politice a ekonomice. Dle jeho názoru poroste česká ekonomika i bez výslovného boje státu s krizí, která již stejně odeznívá. Neměňme parametry, vzkázal před volbami prezident do Poslanecké sněmovny z fóra. Naopak je třeba se soustředit na veřejné finance a vymanění z dluhové pasti.

Razantní zásahy do ekonomiky nemají smysl

Prezident Václav Klaus:

„Nechme ekonomiku žít a neměňme parametry jejího fungování v této velmi křehké situaci.“

Rozhovor s politologem Michalem Klímou (zdroj: ČT24)

„Do voleb se zázrak udělat nedá, ale nevidím, že by se některá z relevantních politických stran chystala na zásadní povolební kroky k ozdravení veřejných financí,“ uvedl prezident. Naopak podporuje stanoviska většiny českých ekonomů s ministrem financí Eduardem Janotou a premiérem Janem Fischerem v čele.

Kvůli radikálnímu postoji prezidenta, a to takovému, že nepodepíše žádný zákon, který by navýšil deficit rozpočtu, je možné, že se Klaus dostane brzy do sporu s odbory a levicovými stranami. A ty ho mohou napadnout, že není nadstranický.

Naopak regulační kroky státu proti krizi by byly podle Klause kontraproduktivní. Na rizika regulace upozornil prezident nejen v souvislosti s ekonomickou krizí, ale i děním okolo klimatické změny a hrozbou chřipkové epidemie.    

Důchodová reforma je více než nutná

Naopak důchodová reforma je podle Klause nezbytná, stejně jako reforma financí ve zdravotnictví. Vláda by dále měla zapomenout na zvyšování daní lidem, kteří pracují, a firmám, které vytvářejí hodnoty. Na druhou stranu je třeba sáhnout na daňové úlevy vlivných skupin a radikálně sáhnout na subvence obnovitelných zdrojů energie, čímž odmítá princip zbytečné předběžné opatrnosti. „Jednotlivosti známe. Potřebujeme z nich vytvořit konzistentní celek, politickou odvahu s tímto celkem vystoupit a politiky, kteří budou schopni obhájit to před veřejností,“ vypočítal.

Prezident zároveň odsoudil země, které se vymlouvají na vyšší dluh. Česká ekonomika je velmi otevřená, a tedy velmi citlivá na případný pokles důvěry zahraničních partnerů ve veřejné finance.