Investoři počítají ztráty. Bitcoin přichází o hodnotu i důvěru

Události: Drtivé ztráty bitcoinu (zdroj: ČT24)

Loni v prosinci zažívali investoři díky neuvěřitelně rostoucímu bitcoinu druhé Vánoce, v letošním roce sledují už pouze jeho dlouhý pád a počítají ztráty. Jen od počátku listopadu klesla jeho hodnota o dva tisíce dolarů, v přepočtu téměř 46 tisíc korun. Nyní se tato virtuální měna dostala na nejnižší hodnotu za posledních čtrnáct měsíců.

Pro klienty hledá nemovitosti na zakázku jako zprostředkovatel. Na nákup i pronájem. Od minulého roku mohou platit i bitcoinem.

„Může za to být skoro až vila nebo zámeček za Prahou, ale vyhledávali jsme i byt 3+kk v paneláku,“ vzpomíná ředitel Homehunters.cz Filip Guľáš. Služby jeho firmy využívají zatím spíše cizinci a mladší lidé. Buď už kryptoměnu vlastní, nebo naopak prodejem nemovitosti chtějí nějakou získat.

Zájem klientů zaznamenala tato firma hlavně v minulém roce, kdy bitcoin výrazně zvýšil svoji hodnotu. A právě pohyb kurzu může být při obchodování s ním rizikem. „U kryptoměn opravdu může dojít k rychlému pohybu třeba o padesát procent nahoru i dolů, což u velké budovy může představovat desítky i stovky milionů korun,“ dodal Guľáš.  

  • Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Loni zažil prudký růst a v prosinci se dostal na rekord blízko 20 tisíc dolarů. 
  • Od té doby ztratil zhruba tři čtvrtiny své hodnoty. „Euforie odumřela,“ uvedl analytik Fawad Razaqzada ze společnosti Forex.com. „Řada lidí ztratila zájem,“ dodal.

Praha je podle analýzy magazínu Forbes v užívání kryptoměn celosvětově nejprogresivnější. V metropoli je nejvíc míst, kde je možné bitcoiny utrácet. Kam až bude současná hodnota bitcoinu klesat, však zatím není jasné.

„Za bitcoinem nestojí nic jiného než důvěra nebo nedůvěra investorů, nestojí za ní žádná centrální banka, žádná ekonomika,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Za současným propadem podle něho stojí nedůvěra. Lidé se bojí, že bitcoin nemusí mít budoucnost, nemusí mít hodnotu, nemusí mít reálné využití, a proto ho prodávají, dodal. 

Kromě bitcoinu v tomto týdnu klesala také většina druhů kryptoměn. 

 Ve prospěch bitcoinu se v polovině listopadu vyslovila šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Podle ní by měly centrální banky po celém světě zvážit vydávání digitálních měn v zájmu bezpečnosti transakcí.

Stát by podle Lagardeové mohl poskytovat peníze digitální ekonomice, aby se vyvaroval situace, kdy by „příliš mnoho moci mohlo padnout do rukou malého množství soukromých poskytovatelů platebních služeb,“ uvedla agentura ČTK. 

„Domnívám se, že bychom měli zvážit možnost vydávat digitální měny. Výhoda je zřejmá. Vaše platba bude okamžitá, bezpečná, levná a potenciálně poloanonymní. A centrální banky si v platbách udrží své postavení,“ dodala Lagardeová.