Glencore vstoupil na londýnskou burzu úspěšně

Londýn - Největší obchodník s komoditami na světě, švýcarská firma Glencore, dnes oficiálně vstoupil na londýnskou burzu. Navíc s tržní kapitalizací ve výši téměř šedesát miliard dolarů je i sedmým největším těžařem světa. Firma nabídla veřejnosti necelých dvacet procent akcií.

Do poloviny dubna letošního roku se Glencoru přezdívalo „tichý obr“. Firma totiž strávila 40 let mimo akciový trh, a tedy i mimo dohled veřejnosti. Vstupem na burzu chce Glencore vytěžit co nejvíc ze světového komoditního boomu a silné poptávky po kovech. „Poptávka je stále nejsilnější na mladých trzích, především v Číně a Indii,“ vysvětlil analytik společnosti City IndexChris Smith.

Vstup Glencoru na burzu je největším primárním úpisem akcií v historii londýnské burzy. Získané peníze chce firma použít k nákupu dolů, zemědělské půdy a k akvizicím po celém světě. Spekuluje se mimo jiné o jeho vstupu do tuzemské Setuzy. „Zatím je minimum informací ohledně možného prodeje. Je opravdu velmi složité komentovat dopad pro jednu nebo druhou firmu,“ říká analytik České spořitelny Radim Kramule.

Glencore poprvé na burze (zdroj: ČT24)

Neoficiální start zažily akcie už ve čtvrtek

Akcie Glencoru se začaly neoficiálně obchodovat už ve čtvrtek. Kvůli klesajícím cenám komodit se jim nedařilo, dnešní optimistický výhled banky Goldman Sachs na komoditní trh ale přinesl oživení celého těžařského sektoru. „Dnešní růst cen komodit Glencoru v prvním dnu veřejného obchodování pomohl k růstu o dvě a půl procenta,“ doplnil Chris Smith. Dnešek pak akcie uzavíraly na 2,14 růstových procentech.

Titul byl hned po prvním dnu zařazen do prestižního indexu FTSE 100, což se předtím stalo jen u dvou burzovních nováčků. Ve středu se pak s akciemi Glencoru začne obchodovat i na burze v Hongkongu.

Finanční trhy
Zdroj: ČT24/cyberinvestmentguide.com