Ethereum sílí rychleji než bitcoin. Jeho zakladatelé se přou, zda digitální měny vydrží

Sice ve stínu slavnějšího bitcoinu, ale zato je mnohem výnosnější. Seznamte se: kryptoměna ethereum. Tato dvojka mezi digitálnimi měnami ve středu vystoupila na nový rekord 1417,38 dolaru (30 200 korun). Za poslední týden se její hodnota zvýšila o 60 procent a za poslední rok dokonce o více než 13 tisíc procent, uvádí server CoinDesk.

Jeho systém má podobný základ v technologii blockchain jako bitcoin, ethereum ale zároveň zajišťuje bezpečnost transakcí systémem takzvaných chytrých kontraktů, a podle řady odborníků je tak použitelnější.

S touto technologií experimentuje řada velkých firem. O vývoj aplikace využívající technologii ethereum blockchain usiluje konsorcium Enterprise Ethereum Alliance, jehož členy jsou například Microsoft a JP Morgan.

Ethereum je mezi digitálními měnami z hlediska tržní kapitalizace přes 131 miliard dolarů po bitcoinu světovou dvojkou.

Bitcoin se na začátku loňského roku prodával za necelou tisícovku dolarů a v prosinci jeho hodnota překročila 19 tisíc dolarů. Ve stejném měsíci ovšem nastal výrazný pokles – uprostřed druhého lednového týdne se pak jeho hodnota pohybovala kolem 14 500 dolarů (zhruba 310 tisíc korun). Nicméně jak poznamenala agentura Reuters, za loňský rok stoupl bitcoin o 1500 procent.  

Rozmach, nebo katastrofa?

Spoluzakladatel etherea Steven Nerayoff předpokládá, že rozmach projektů založených na technologii této kryptoměny může letos vyústit v takzvaný flippening, při kterém by ethereum nahradilo bitcoin. Nerayoff je přesvědčen, že cena etherea se může do konce roku snadno zdvojnásobit, ale možná i ztrojnásobit.

Podle finanční televize CNBC je spoluzakladatelů etherea osm, včetně Joe Lubina a Vitalika Buterina. Oproti tomu se vedou spory, kdo je opravdovým tvůrcem bitcoinu. Tato role se připisuje záhadnému Satoshi Nakamotovi. Loni v listopadu však například jeden z „podezřelých“ Elon Musk odmítl, že by se za tímto jménem skrýval právě on, napsala agentura Bloomberg.

Existuje ale také nemálo odborníků věštících katastrofu. Další spoluzakladatel etherea Charles Hoskinson v rozhovoru pro CNBC řekl, že trh kryptoměn se zhroutí a pak lze očekávat konsolidaci. Že boom kryptoměn skončí katastrofou, si ale myslí také podnikatel a politik Davis Stockman. „Je to vážně třída hloupých spekulantů, kteří sami sebe přesvědčili, že stromy rostou do nebe,“ řekl. 

Podle loňské výzkumné zprávy  Cambridgeské univerzity nyní kryptoměny používá 2,9 až 5,8 milionu lidí po celém světě. Nejznámější ze zhruba dvou stovek kybernetických měn je bitcoin. V současnosti má na trhu s těmito měnami téměř poloviční podíl, ještě nedávno měl ale kolem 90 procent. Téměř 20 procent trhu má ethereum, šest procent ripple, následují litecoin, dash a další. 

Buffett nikdy nebude investovat do kryptoměn

Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších světových investorů, Warren Buffett, uvedl pro CNBC, že nikdy nebude investovat do kryptoměn. „Mohu téměř s jistotou říci, že kryptoměny špatně skončí,“ řekl podle agentury Reuters televizi CNBC. 

Buffett ovládá investiční společnost Berkshire Hathaway, která drží významné podíly v mnoha předních firmách. Podniká ve zhruba 90 sektorech, kromě jiného v pojišťovnictví či v chemickém, energetickém a potravinářském sektoru. Vlastní také železniční firmu BNSF. Jeho kroky pozorně sledují mnozí investoři na celém světě.