České firmy utíkají do daňových rájů mnohem častěji než ty ze Slovenska

Praha – Počet českých firem, které jsou kontrolovány z daňových rájů, je v České republice o 120 procent vyšší než na Slovensku. Vyplývá to z výpočtů České kapitálové informační agentury (Čekia). Loni stoupl počet českých firem se sídlem v některé ze zemí považované za daňový ráj skoro o čtvrtinu na 11 143 podniků. Těch slovenských přitom bylo jen necelých 2,5 tisíce.

Náskok si Česká republika ve srovnání se Slovenskem udělala už v předchozích letech, kdy bylo Slovensko také považováno za středoevropský daňový ráj. Situaci pak ještě umocnil příchod hospodářské krize, kdy se firmy z obou zemí začaly v mnohem větší míře potýkat s nedostatkem hotovosti.

„Daňové zatížení českých podnikatelských subjektů bylo přece jenom dlouhodobě větší než na Slovensku. Také politická situace v České republice je v poslední době nestabilní a nese s sebou řadu soustavných úprav daňových norem, což pro jednotlivá podnikání neznamená větší bezpečnost a je to spíš nejistota s ohledem na to, jak mají plánovat své hotovostní toky, které budou následně potřebovat na pokrytí všech příslušných daní a poplatků,“ vysvětlila hlavní příčiny exodu českých podnikatelů do daňových rájů ředitelka agentury Čekia Alena Seoud.

Alena Seoud o daňových rájích (zdroj: ČT24)

Stát přichází o stamiliony

Pokud jde o poměrné vyjádření, mělo některý z daňových rájů v kolonce sídlo společnosti zapsáno zhruba 3,5 procenta ze všech 323 tisíc českých podniků. Na Slovensku to bylo něco přes 1,5 procenta. Oba státy už tak díky tomu přicházejí o nemalé peníze. „Je důležité sledovat především to, jaké typy společností to jsou a kolik daní by vlastně mohly na území svých států odvádět. V současné době se už jedná o skutečně velké řády stovek milionů korun,“ podotýká Alena Seoud.

A které země z odchodu českých a slovenských firem těží nejvíc? K nejatraktivnějším daňovým rájům patří stále Nizozemí, Kypr a Lucembursko. Za daňový ráj můžou být nicméně za jistých podmínek považovány třeba i Spojené státy. Aby zde ovšem podnikatelé mohli těžit z příznivých daňových zákonů, musí splnit několik podmínek. Jejich firma nesmí být spoluvlastněná Američanem, nesmí mít v USA žádné daňové povinnosti, nesmí obchodovat s americkými rezidenty, nesmí mít z USA žádný příjem a nesmí zaměstnávat Američany.