Praha – Vánoční klid a pohoda se pomalu z každoroční oslavy konce roku vytrácí. Moderní žena si naopak už jen při pomyšlení na pečení cukroví, vánoční úklid, obstarávání dárků pro rodinu a přípravu štědrovečerní večeře nejspíš položí otázku, jak se to všechno dá stihnout. Odpověď je snadná – vánoční take away ušetří hodně času a navíc může pomoci i postiženým lidem.
Česká žena a Vánoce? Stres a pečení cukroví
Pracovně vytížené ženy při otázce na vánoční oslavy každoročně odpovídají podobně. „Je to každoročně úplně stejné, vždycky je před Vánoci úplně nejvíce práce,“ tvrdí například zpěvačka Barbora Basiková. Mnoho z nich se potom shoduje na tom, že Vánoce jsou svátky, kdy chtějí trávit čas s rodinou. „Rozhodně to neznamená, že celou noc budu stát u plotny a vyrábět ty úplně nejminiaturnější rohlíčky, které na světě existují. Radši jim svůj volný čas věnuji jinak. Chodíme po Praze, na procházky, koukáme na rozsvícené domy a stromy, ale v kuchyni by si mě vážně vůbec neužili,“ vysvětluje Naďa Mečířová z Českého rozhlasu.
Objednávky na Vánoce
Ondřej Pekara, vedoucí týdenního stacionáře Letohrádek Vendula:
„Letohrádek Vendula provozuje chráněnou dílnu a naši klienti v dílně vyrábějí svíčky, mýdla, košíky, batikujeme. Dalším naším velkým projektem je domácí pekárna, kde pečeme podle starých babiččiných receptů.“
Řešení lidem, kteří nemají čas připravovat doma vánoční atmosféru, nabízí například denní a týdenní stacionář v letohrádku Vendula. Jeho chráněná dílna vyrábí a prodává cukroví, adventní věnce nebo třeba svíčky. Pokud klient není spokojený s nabídkou, pro letohrádek to není problém. Peče totiž i na konkrétní objednávku. Podle Nadi Mečířové se navíc nákup cukroví vyplatí. „Všichni víme, co kolik stojí. Když se podívám na cenu hodiny své práce, tak se mi vyplatí zajet do toho letohrádku a to cukroví si tam koupit,“ dodává.
„Krabička vánočního cukroví stojí 50 korun a objedná si to zhruba 200 lidí plus spousta firem. Výdělek se tady vrací do firmy pro postižené, na výplaty, na nové zařízení, na nové projekty,“ uvádí Ondřej Pekara. Na letohrádku se podle něj peče až do Štědrého dne, aby mohla dílna uspokojit i posledního zákazníka. V chráněných dílnách na výrobě cukroví pracuje až 50 lidí, kteří připravují šest až osm druhů cukroví. O letošních Vánocích si u nich už zákazníci objednali 600 kilogramů vánočního pečiva.
Vánoční take away - už brzy běžná záležitost
Vánoční take away v Česku zatím nabízí jen několik společností. Pomalu se ale stává fenoménem, o který je rok od roku větší zájem. „Vzhledem k tomu, že tuto službu nabízíme už 12 let, tak hlavně na začátku jsme zaznamenali skokový nárůst klientů, v posledních letech už je jenom v jednotkách procent,“ uvádí manažer Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě Martin Kolář. Nápad podle něho vznikl jako „pomoc mladým ženám, aby i ony měly šanci si o Vánocích odpočinout a věnovat se svým dětem a rodině“.
Zpěvačka Barbora Basiková:
„Česká žena a Vánoce? Představuji si unavenou maminku od několika dětí, s taškami plnými nákupu, jak přiběhne domů a teď musí ještě uklidit, uvařit, vyprat a vyžehlit. Ale já si myslím, že spousta žen v současné době už to řeší tak, že má někoho na výpomoc nebo paní na úklid, a stejně tak to řeším i já. Já tyto všechny povinnosti řeším tak, že si objednávám hotová jídla a různé delikatesy.“
- Pečení vánočního cukroví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2190/218942.jpg
- Pečení vánočního cukroví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2190/218943.jpg
- Vánoční cukroví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2190/218938.jpg