Za vybržďování auta, ve kterém měl syna, dostal muž zatím podmínku. Žalobkyni to nestačí

Desetiměsíční podmínkou a čtyřletým zákazem řízení potrestal soud muže obžalovaného z vybržďování auta, ve kterém jeli jeho bývalá družka a syn. Soud odmítl tvrzení státní zástupkyně, podle které šlo o pokus o těžkou újmu na zdraví, a muže uznal vinným z nebezpečného vyhrožování. Rozsudek není pravomocný.

Pražský městský soud se zabýval případem z loňského srpna. Tehdy řidič dodávky Ford Transit přinutil intenzivně brzdit do téměř úplného zastavení řidiče Fordu Mondeo. V Mondeu přitom seděla bývalá družka řidiče transitu a jejich syn. Osobní auto řídil nevlastní dědeček dítěte, který také incident zaznamenal na palubní kameru. Podle obžaloby muž také své bývalé partnerce v průběhu incidentu telefonoval a vyhrožoval jí, že „to do nich napálí“.

„Řidičské manévry pana obžalovaného byly nebezpečné a riskantní. Pokud říkal, že to do nich napálí, pak se nepochybně jednalo o výhružku způsobilou vzbudit u poškozených důvodnou obavu,“ zhodnotil nyní jeho konání soudce Jan Šott.

Podle státní zástupkyně šlo o důsledek dlouhodobých sporů o opatrovnictví dítěte. Mínila, že si obžalovaný muž vůbec neuvědomil, že ohrožuje své dítě. „Můj dojem z něj je, že mu do současné doby vůbec nedošlo, že mohl zabít svého syna. Upřednostnil své osobní zájmy a rozpor s přítelkyní. Chybí mu jakýkoliv náhled na věc, poučení se. Nezaznamenala jsem, že by toho litoval,“ uvedla státní zástupkyně Radka Miclíková.

Řidič dodávky se hájil tím, že nejprve nevěděl, kdo v mondeu sedí. Domnělé vybržďování bylo podle něj pouhou snahou upozornit druhého řidiče poté, co z jeho vozu někdo vyhodil předmět, který dodávce poškodil čelní sklo. Jeho advokát pak navrhoval předání věci do přestupkového řízení. Soudce ale verzi obžalovaného označil za „značně bizarní“. Záznam z kamery v mondeu podle něj jasně ukazuje, k čemu došlo.

Ačkoli muž zatím nepravomocně – neboť státní zástupkyně se odvolala a obžalovaný si vzal lhůtu na rozmyšlení – dostal podmíněný trest, hrozilo mu i přísnější potrestání. Nebezpečné vyhrožování, ze kterého jej soud uznal vinným, může vést až k tříletému pobytu za mřížemi, pokud je obětí dítě. Kdyby byla obžaloba prosadila svou, hrozilo by řidiči dodávky až dvanáct let vězení.

Podmínku dostal muž proto, že dosud vedl řádný život, pracoval a staral se o syna. Řidič se však podle verdiktu musí podrobit programu psychologického poradenství ke zvládání agrese, aby se taková událost již neopakovala.