Za napadení Afričana v pražské tramvaji policie navrhla obžalovat tři mladíky

Policie navrhla obžalovat tři mladíky za loňské napadení muže tmavé pleti v pražské tramvaji. České televizi to řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Trojici viní z trestného činu ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Incident se stal v sobotu odpoledne 4. listopadu 2017 v tramvaji mezi zastávkami I. P. Pavlova a Náměstí Míru. Sedícího šestatřicetiletého muže původem z Afriky nejdřív skupina urážela slovně, házela po něm citrony. Pak ho prý napadli pěstmi, strhli ho ze sedačky a kopali do něj.

Napadený musel po incidentu použít tlačítko nouzového zastavení a požádat řidičku, aby zavolala záchranáře a policisty. Žádný z cestujících mu totiž nepomohl. Navíc ho prý většina cestujících odmítla, když se na ně obracel se žádostí o svědectví.

Muž, který dlouhodobě žije v Praze, po útoku skončil v nemocnici. Policisté ho po ošetření převezli na oddělení, kde mu ukázali záznamy fanoušků z tribuny z fotbalového zápasu, který se právě konal. Muž několik útočníků poznal a policisté je zadrželi ještě v průběhu utkání.

Útočníky byli  fanoušci fotbalové Sigmy Olomouc, kteří cestovali do Vršovic na prvoligové utkání s Bohemians. Klub se od chování útočníků distancoval. V dřívějším prohlášení uvedl, že takoví jedinci nejsou na olomouckém stadionu vítáni.