Z Litvínova a Jiřetína zaznívají stížnosti na nedostatek informací

Výbuch a požár v litvínovské chemičce se dotkl nejen Litvínova, ale i okolí. Třeba obyvatelé Horního Jiřetína si stěžují, že neměli včas dostatek informací. Obavy měli hlavně poté, co se na město snášely černé saze.

Chemička není cukrárna. Vždycky musí být člověk nervózní, když se něco takového objeví. Hasiči ale odvedli výbornou práci. Hlavní sdělení je, že není tady akutní ohrožení zdraví nebo životů lidí.
Richard Brabec

Pro obyvatele Mostu může být nejvýraznější dopad litvínovského požáru to, že zůstává uzavřena silnice, která města spojuje. Větší znepokojení se objevilo v Horním Jiřetíně, na který se snášel jemný popílek a saze. Dostal se sem i zápach z hořících chemických látek. Lidé se samozřejmě zajímali, co se děje, a tvrdí, že neobdrželi varování, nebyly slyšet ani žádné sirény. O situaci se dozvěděli pozdě nebo neoficiální cestou.

„Teprve zhruba hodinu a půl po výbuchu jsme dostali na radnici první velmi stručnou a velmi málo obsažnou hlasovou zprávu z integrovaného záchranného systému,“ uvedl starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ). Těžko se pak reaguje na poplašené zprávy, třeba o evakuaci. Lidé hlavně neměli větrat nebo vycházet ven. Po poledni zůstaly ulice města prázdné.

Mají sice kontakty na Unipetrol, na které se pokoušeli volat, jinak je to spíš improvizace, jelikož nemají předepsaný postup. „Je velkou chybou, že starostové měst a obcí, které leží v dosahu několika kilometrů od obrovského areálu Unipetrolu, nejsou členy nějakého krizového výboru nebo komise. Starostové jsou zodpovědní, a pokud nemají informace, je to velmi těžké,“ doplnil Buřt.

Kritika radnice v Litvínově, ve městě informovali policisté

Podle hasičů nešlo mimo areál chemičky o ohrožení života. Informace o požáru předali starostům. Řada lidí si nicméně stěžuje, že informace chyběly, a to i přímo v Litvínově. „To je nejhorší, že nevíte, co je skutečně pravda,“ zmínila obyvatelka Litvínova. Postup radnice v krizové situaci se nelíbil ani opozičním zastupitelům. Podle nich radnice v krizové situaci zaspala. „Až na náš popud jako zastupitelů byla svolaná bezpečnostní rada města,“ uvedl bývalý starosta Daniel Volák.

Starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO) s tím nesouhlasí. Bezpečnostní radu prý svolala ona. „Jediné, co jsem dostala od dvou opozičních zastupitelů, byla informace s nabídkou pomoci. Nic dalšího,“ doplnila. Navíc tvrdí, že městská policie s tlampačem okamžitě informovala obyvatele. „Vyjela bezprostředně po tom, co se mimořádná událost stala,“ uvedla. Litvínov nanenštěstí nemá systém celoplošného městského rozhlasu, což je dáno historicky.  „Řešili jsme to prostřednictvím internetových stránek a městské policie,“ dodala. 

Havárie v chemičce opět ukázala na nedostatky v plánech informování během krizových situací. Hasičům se nicméně podařilo požár dostat pod kontrolu, látky nyní musí vyhořet, což potrvá nejspíš do zítřka. Na stav ovzduší v oblasti má dál dohlížet odbor životního prostředí. Později se snažil obyvatele uklidnit i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), když řekl, že jim nebezpečí nehrozí.