Vězeňská lékařská komise navrhla pro Janouška roční přerušení trestu

Vězeňská lékařská komise souhlasí s ponecháním Romana Janouška na svobodě. Navrhla přerušit jeho trest na rok. Konečné slovo bude mít soud, který si stanovisko lékařů vyžádal. Soudce také nenaléhal, aby se Janoušek vrátil za mříže, ačkoli mu již minulý týden vypršela propustka.

Soud chtěl od lékařské komise vědět, zda Roman Janoušek může své pooperační komplikace léčit ve vězení, nebo je nutná odborná neurologická péče, která ve věznicích k dispozici není. Lékaři se přiklonili k druhé variantě, navrhli proto, aby se Janouškův pobyt na svobodě protáhl na celý rok.

Janouškův advokát Vít Široký nechtěl doporučení komise komentovat. Advokát Jaroslav Ortman ovšem v rozhovoru pro ČT upozornil, že se soudce v Janouškově případu v minulosti doporučením lékařů neřídil. „Takže záleží nikoli na rozhodnutí lékařské komise, nýbrž na rozhodnutí soudce,“ poukázal. Současně zdůraznil, že se přerušením trest nijak nezkracuje. Až se tedy Roman Janoušek do vězení vrátí, bude mu ještě zbývat odsedět více než tři roky ze 4,5 původně uložených. 

Věznici v Brně-Bohunicích opustil Roman Janoušek před dvěma měsíci. Podle vrchlabské nemocnice trpí po operaci hlavy, kterou v únoru podstoupil, komplikacemi – má bolesti, závratě a poruchy vidění.

Janoušek musel do vězení za to, že v opilosti úmyslně srazil svým autem ženu. Podle pravomocného verdiktu v roce 2012 nejprve naboural do jejího auta. Když později zastavil na červenou, žena Janouška dohonila a postavila se před jeho vůz. Podnikatel, který v té době figuroval v jedné z hlavních rolí uniklých policejních odposlechů, se však po rozsvícení zelené rozjel a ženu srazil. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber a kotníku. Strávila potom měsíc a půl v nemocnici.