Vedoucí úředník pracuje na ministerstvu i přes podmíněný trest

Praha – Případ vedoucího oddělení ochrany lesa ministerstva zemědělství Jiřího Staňka je důkazem, že trest za úmyslný trestní čin nemusí být překážkou pro nástup do vysoké funkce v exekutivní správě. Staněk je totiž ve výkonu podmíněného trestu. V roce 2006 řídil v silně podnapilém stavu a způsobil nehodu, při které těžce zranil dva lidi. Do funkce na ministerstvu přišel již jako trestaný. Na žádost o rozhovor prozatím nereaguje.

V červnu 2006 tehdejší tajemník generálního ředitele a dozorčí rady Lesů ČR právník Staněk nasedá v Hradci Králové do služební octavie, se kterou za několik chvil zaviní nehodu u Bohatic na Českolipsku. V krvi mu tehdy bylo naměřeno 2,39 promile alkoholu. „Podívejte se, každý z nás má nějaký alkohol v krvi permanentně,“ říkal tehdy Staněk.

Staněk byl pravomocně odsouzen, za trestné činy ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky mu byl uložen podmíněný trest, který by podmíněně odložen. Dvacetiměsíční podmínka byla nařízena s odkladem na tři roky, které mu končí v příštím roce. Před tím musel kvůli opilosti na pracovišti opustit ředitelství Lesů. Jako soudně trestaný nastoupil na ministerstvo zemědělství, kde získal funkci vedoucího oddělení ochrany lesa.

Reportáž Vastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ministerstvo nemá s rejstříkem svého úředníka problém

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka to prý neodporuje žádnému zákonu. „Problémy, které byly předmětem jeho potrestání ze zákona, se u něj neopakují, je spoluautorem tří důležitých zákonů, které jsou rozhodující pro fungování státní správy, a je člověkem plně kompetentním na svém místě,“ dodal náměstek ministra Jiří Novák. Resortu zemědělství tento trest nevadí.

„Bohužel v současné době není platný zákon o státní službě, který by měl nabýt platnost v roce 2012, ten by takové případy řešil a nedovolil by zaměstnanci pracovat na ústředním orgánu státní správy,“ dodává Novák. Například funkci ve státní správě na úrovni kraje by však Staněk zastávat nemohl.