V Trutnově požadují demonstranti odstoupení soudkyně, prý zavinila smrt Wonky

Trutnov - Před okresním soudem v Trutnově dnes protestovala desítka aktivistů. Chtějí, aby z justice odešla tamní soudkyně Marcela Horváthová. Ta poslala před dvaceti lety za mříže disidenta Pavla Wonku, který zemřel 24. dubna 1988 ve vězení v Hradci Králové. Demonstranti tvrdí, že Horváthová má podíl na jeho smrti.

„Kdo zná souvislosti případu, musí považovat za naprosto skandální, že tato osoba, která má v podstatě na svědomí smrt Pavla Wonky, protože mu znemožnila lékařskou péči, ještě vůbec může soudit,“ říká publicista a svolavatel dnešní akce Jan Šinágl.
 
Disident Pavel Wonka byl několikrát komunistickým režimem vězněn. Za mřížemi ho surově bili. Jeho stav se rapidně zhoršoval, nemohl už ani chodit. V roce 1988 byl potřetí souzen. K soudu byl dopraven na kolečkovém křesle a mluvit mohl pouze šeptem. 
 
To nedávno okomentovala právě soudkyně Horváthová. Proti nařčení, že Wonkovi odepřela lékařskou péči, se bránila. Prý byl disident na kolečkovém křesle jen proto, že sám odmítal chodit, prý tak chtěl proti režimu protestovat. Soudkyně novinářům přislíbila, že se k celému případu ještě vyjádří v průběhu dne. 
 
Jan Šinágl dnes v Dobrém ránu dodal, že lékař v průběhu soudu sice potvrdil, že je Wonka schopen procesu, toto vyjádření prý ale bylo pouze účelové. Podle Šinágla byl Wonka na pohled zbídačelý, bylo jasně vidět, že jeho stav vyžadoval zásah lékaře. Ten ale soud nepovolil, Wonka byl odsouzen a zakrátko ve vězení zemřel.
 
V roce 1990 případ Wonkova úmrtí vyšetřovala parlamentní komise a nenašla nic, co by soudkyni z řad justice mělo vyřadit. Dnes ale aktivisté demonstrovali za to, aby Horváthová již nemohla u soudu působit. „Připomínáním podobných případů chceme ukazovat na problém ve společnosti, se kterým je nutné něco dělat,“ řekl Šinágl. Demonstrace budou pokračovat i u hrobky rodiny Wonků nebo ve Vrchlabí, kde v neděli v tamějším kostele proběhne také zádušní mše za Pavla Wonku.

Pamětní deska
Zdroj: ČT24