V Česku je už pět ohnisek ptačí chřipky. Veterináři utrácejí drůbež v Lázních Toušeň, pokračují i na jihu Moravy

Reportáž: Kvůli ptačí chřipce nebudou ani výstavy ptactva (zdroj: ČT24)

Ve středočeské obci Lázně Toušeň začali veterináři s utrácením chovu, ve kterém se objevila nákaza ptačí chřipkou. Jde zhruba o tisíc kusů drůbeže. Celkem je na území republiky nahlášeno již pět ohnisek ptačí chřipky. Do konce ledna byly proto zakázány výstavy drůbeže, okrasného ptactva a holubů. Nebezpečí dalšího rozšíření nákazy je podle Státní veterinární správy „obrovské“.

O víkendu se nákaza nově objevila v jihomoravském Brodě nad Dyjí a také ve středočeských Lázních Toušeň. Obec je prvním místem mimo jižní Moravu, kde se virus vyskytl. „Je tu asi 35 hasičů z krajského hasičského záchranného sboru z Kladna, asi 13 policistů a 10 pracovníků veterinární správy,“ sdělil starosta obce Luboš Valehrach (za TOP 09).

Chov pozůstával především ze slepic a hus, ale i několika pštrosů a pávů. Utracená zvířata odveze kafilerní společnost. U čtyř lidí, kteří se o zvířata v chovu v Lázních Toušeň starali, budou lékaři preventivně sledovat jejich zdravotní stav. Vstup do ohniska nákazy je zakázán.

Nejpřísnější opatření platí v okruhu tří kilometrů od místa nákazy, mírnější jsou i v okruhu deseti kilometrů. Místní musí vyplnit evidenční listinu, ve které uvedou, kolik kusů drůbeže a ptactva doma chovají, pro případ, že by se virus rozšířil a bylo by zapotřebí utratit i domácí chovy.
Eva Šelepová
redaktorka ČT

Ve všech místech, kde se nákaza vyskytla, pokračují zvláštní opatření, sledují se veškeré úhyny ptáků a dodržují se přísná hygienická pravidla. Do žádné z lokalit by neměli vstupovat nepovolaní lidé, protože každý, kdo neprojde následnou speciální očistou, se může stát šiřitelem nákazy.

Semerád: Virus se nepřenáší na člověka (zdroj: ČT24)

Na jihu Moravy likvidují veterináři drůběž v okruhu tří kilometrů od ohnisek

O plošném odstranění ptactva ve středních Čechách se zatím nerozhodlo, naopak na jihu Moravy veterináři likvidují veškerou drůbež v perimetru tří kilometrů od ohnisek nákazy. V Krumlově již utratili zhruba 2000 kusů drůbeže, v Ivančicích už 2500. V úterý budou pokračovat v Nové Vsi a Oslavanech. Za utracená zvířata mohou chovatelé požadovat od státu odškodné.

Žádná nová ohniska nákazy nebyla objevena. „Zatím žádné další potvrzené není. Průběžně se však do Prahy odesílají vzorky, u nichž je podezření, že smrt způsobila ptačí chřipka,“ sdělil ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

S utrácením drůbeže pomáhají hasiči. Denně musejí také vyjíždět zhruba k deseti případům volně žijících uhynulých ptáků. Zřídili kvůli tomu i speciální jednotky.„ Denně nám lidé volají, že našli mrtvé zvíře, denně vyjíždíme i k těmto případům,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

V Oslavanech natáčela reportérka Barbora Žítková (zdroj: ČT24)

Podle  ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR Zbyňka Semeráda je nebezpečí dalšího rozšíření chřipky do dalších regionů „obrovské“. „Vezou se vzorky z Moravskoslezského kraje, nějaké úhyny jsou hlášeny z Ústeckého kraje. Neustále došetřujeme všechny nahlášené případy,“ doplnil ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád.

Virus přenáší volně žijící domácí ptáci a drůbež. Hlavním zdrojem je trus. V momentě, kdy dojde ke kontaminaci vody, krmiva, oděvu či vozidel, tak mohou být zdrojem ptačí chřipky.
Zbyněk Semerád
ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR

Leden bez ptačích výstav

V reakci na výskyt viru zakázala Státní veterinární správa pořádat výstavy drůbeže, okrasného ptactva a holubů. Opatření potrvá do konce ledna, případně může být prodlouženo. Organizátoři již zrušili jednu výstavu v okolí středočeského ohniska.

Tukan obrovský na výstavě ptactva
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

„Vzhledem k tomu, že každý den chodí hlášení o jednotlivých či hromadných úhynech drůbeže a ptáků v drobnochovech, rozhodli jsme se do konce ledna zrušit veškeré svody, to znamená zejména výstavy a burzy ptáků a drůbeže,“ zdůvodnil krok Semerád.

Semerád ubezpečil, že celosvětově dosud nebylo zaznamenáno, že by se v České republice aktuálně se vyskytující virus ptačí chřipky přenesl na člověka. „V současné době je to problém ptáků a drůbeže,“ uvedl. Ptačí chřipka se v České republice vyskytla po deseti letech, tehdy však byl virus nebezpečnější, neboť se přenášel i na savce.

Jihočeští členové Českého svazu chovatelů naopak doufají, že se jim infekce vyhne a budou moci uspořádat burzu exotického ptactva, kterou mají naplánovanou na sobotu 4. února. Ta poslední 7. ledna se uskutečnila bez problémů, řekl člen organizace Zdeněk Krlín z Českých Budějovic.

„Modlíme se, aby se někde v okolí nevyskytlo ohnisko nákazy, zatím se nás to nedotýká,“ řekl Krlín. Podle něj jsou navíc papoušci většinou odděleni od divokého ptactva, chovají se v klecích nebo voliérách, do kontaktu s divokým ptactvem by tedy přijít neměli.