V autoškole řídil muž s 1,4 promile alkoholu v krvi

Králíky (Orlickoústecko) - V pondělí policisté naměřili při silniční kontrole v Králíkách muži zhruba 1,4 promile alkoholu v krvi. Právě vykonával zkušební jízdu v autoškole. Před dvěma lety totiž přišel o řidičský průkaz a musel opět prokázat své schopnosti, aby oprávnění mohl získat zpět, uvedla mluvčí orlickoústecké policie Eva Sichrová. V krátké době jde o druhý případ, kdy žák autoškoly řídil pod vlivem alkoholu. V pátek zastavili policisté při běžné kontrole vůz autoškoly při závěrečné zkušební jízdě v Uherském Hradišti. Devětadvacetiletý mladík sedící za volantem tam nadýchal 1,5 promile alkoholu.

Mladík se hájil tím, že si dal před spaním jen dvě sklenky vína, podle množství alkoholu v krvi to ale musel být pořádný večírek. Chtěl se stát řidičem z povolání. Páteční zkušební jízda přitom byla už jeho druhá – při první také neobstál.

V Králíkách policisté dechovou zkouškou zjistili u žáka autoškoly alkohol v osm hodin ráno. „Při následné zkoušce hladina ještě mírně stoupla,“ uvedla Sichrová.

Muž bude obviněn ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí až roční vězení, zákaz činnosti nebo pokuta.