Úspěšnost u maturitních testů klesla, podle Cermatu to souvisí s vysokou účastí

Neúspěšnost u maturit oproti loňskému roku vzrostla. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které údaje zveřejnilo, to souvisí se zatím nejvyšší účastí studentů u závěrečných zkoušek. Kvůli opatřením proti koronaviru totiž nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl a ke zkoušce mohli jít v letošním roce všichni studenti posledních ročníků.

Didaktický test z matematiky nezvládlo 17,5 procenta žáků, meziročně o dva procentní body víc. U maturitního testu z češtiny neuspělo 14,1 procenta studentů, což je o 3,9 procentního bodu více než loni.

K testům se letos nedostavilo pouze 1,5 procenta těch, kteří se k nim přihlásili poprvé. V minulém školním roce činila neúčast prvomaturantů 8,2 procenta, oznámil Cermat.

„Ukázalo se, že distanční on-line příprava i následná koncentrovaná příprava maturantů od 11. května ve školách zafungovala. Přestože se účastnili i ti žáci, kteří by v minulých letech ke zkoušce připuštěni nebyli, nedošlo k podstatnému zhoršení výsledků,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj jsou průměrné výsledky velmi srovnatelné s minulými roky.

Státní maturity se skládají povinně z češtiny a druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Zhruba tři čtvrtiny maturantů zvolily angličtinu a pětina matematiku.

Matematika měla ve srovnání s angličtinou v posledních letech vždy vyšší neúspěšnost. Letos u testu propadlo 17,5 procenta studentů. Loni ho nezvládlo 15,5 procenta maturantů, což byl ale o 6,3 procentního bodu lepší výsledek než o rok dříve. Předtím se neúspěšnost šest let držela zhruba mezi 20 procenty a 23,5 procenta. 

Větší podíl maturantů propadl meziročně i z angličtiny. Zatímco letos jich zkoušku nepokořilo 4,9 procenta, loni to bylo o 1,3 procentního bodu méně. 

Němčinu nezvládlo 26,5 procenta žáků (o 1,5 procentního bodu více než loni), ruštinu 11,4 procenta (meziročně o 5,3 procentního bodu více) a španělštinu 3,1 procenta (o 1,6 procentního bodu více než loni).

V didaktickém testu z francouzštiny si studenti naopak polepšili. Neúspěšnost v něm klesla o 1,5 procentního bodu na 1,2 procenta.

Maturanti psali testy před týdnem. Termín byl letos kvůli pandemii koronaviru zhruba o měsíc později než obvykle. Profilové zkoušky na úrovni škol a ústní část státních maturit začnou studenti skládat od 10. června.