Úředníci chtějí, aby samoživitelky přinesly nájemní smlouvy partnerů, s nimiž se rozešly. Jinak nepomohou s bydlením

Události: Problémy kvůli výplatě příspěvku na bydlení (zdroj: ČT24)

Někteří rodiče-samoživitelé přišli o příspěvek na bydlení, protože nedokázali úřadu práce předložit nově požadovaný doklad, že nežijí s bývalým partnerem. Ten se jim ale v případě, že se rozešli ve zlém, často špatně shání. Ministerstvo práce a sociálních věcí připustilo, že by úředníci mohli místo požadavku na expartnerovu nájemní smlouvu dělat šetření na místě, podle nevládních organizací navíc požadované informace vyplývají z jiných dokumentů, které úředníci mají.

Zpřísnění požadavků pro vyplácení příspěvku na bydlení mělo stát uchránit před tím, aby peníze vyplácel lidem, kteří sice mají různé trvalé adresy, fakticky ale žijí společně a také společně hradí náklady. Ukazuje se však, že nové pravidlo platné od počátku prázdnin dopadlo i na samoživitele a samoživitelky, kteří si s bývalým partnerem nerozumí.

O příspěvek na bydlení přišla například Marta Šámalová poté, co se jí nepodařilo sehnat potvrzení, kde žije její expartner. „Mám s otcem dětí rozpory a nedal nám potřebný papír,“ uvedla. To, jak stát postupuje, označila za „bič na maminky samoživitelky“.

Upozornila, že pár, který by se snažil stát oklamat, žil ve společné domácnosti a tvářil se, že bydlí každý zvlášť, by dopadl lépe. „Snáze si to napíšou,“ míní. Podpořila ji i opoziční poslankyně Olga Richterová (Piráti). „Když se s někým rozejdete z důvodu, že vás bije, tak nebude úplně snadné od něj získat jeho současnou nájemní smlouvu,“ poukázala.

Podle organizací, které rodinám pomáhají, by si úřady mohly informace ověřit samy z dokumentů, které mají k dispozici. „Klientky, kterých se to týká, doložily například rozsudky o svěření do péče, stanovení výživného nebo to, že v nájemní smlouvě není uveden otec,“ zdůraznila Karolína Žitková z organizace Společnost Tady a Teď. 

Doporučení resortu

Ministerstvo práce a sociálních věcí potíže připustilo. Na úřady práce proto znovu posílají doporučení jak postupovat. „Mohou využít například šetření v místě,“ podotkla poradkyně resortu Lucie Hetflejšová. Souhlasí i s tím, že úředníci mohou požadované informace vyčíst z jiných dokladů. 

Pokud rodiče o příspěvek na bydlení přišli kvůli nedoložení nájemní smlouvy bývalého partnera, mohou se buď odvolat nebo obrátit rovnou na ministerstvo práce, které případ přezkoumá.