Uprchlý Hajn je v Česku, soud ho poslal do vazby

Praha – Uprchlého Hajna poslal soud do vazby v pankrácké věznici z obavy, že by se mohl vyhýbat trestu. V Česku ho odsoudili na deset let za loupež více než 154 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas. Zatčený Hajn, který uprchl do Dominikánské republiky, je již od včerejšího dne v Česku v pankrácké věznici. Podle pracovnice českého konzulátu v Dominikánské republice odletěl Hajn do Česka za policejního doprovodu v pondělí večer.

Na Hajnově vypátrání mají největší zásluhu detektivové z oddělení cíleného pátrání, kteří na případu pracovali několik měsíců. Podílel se na něm však také Interpol i dominikánské úřady. Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké neprobíhalo mezi Dominikánskou a Českou republikou klasické vydávací řízení. Tamní úřady jej proto vyhostily a za doprovodu českých policistů byl převezen do Prahy.

Hajnův advokát podal proti rozhodnutí soudu odvolání, případ tak putuje před pražský vrchní soud. Protože byl Hajn nepravomocně odsouzen v nepřítomnosti, může požádat podle Lhotákové o opakování provedení důkazů, u kterých nebyl přítomen.

Loupež proběhla v roce 2002, peníze se nikdy nenašly

Loupež se odehrála dne 16. září 2002. Podle obžaloby tehdy Hajn nejméně se dvěma lidmi v přestrojení za policisty zastavili pancéřované vozidlo bezpečnostní agentury, když právě vyjíždělo od Citibank na Evropskou třídu v Praze 6. Hajn údajně vytáhl zbraň a osádce vozu pohrozil i výbušninou. Řidiče tak podle státního zástupce donutil k otevření vozu i k tomu, aby se s vedoucím osádky přesunuli do přechodové komory auta.

Sám si pak prý sedl na místo spolujezdce a s pistolí v ruce je hlídal. Poté údajně odjeli k nádrži Jiviny v Praze 6. Hajn, Půta a další lidé zde podle spisu vzali z auta peníze, asi 154 milionů korun. Půta pak údajně zapálil auto použité při přepadení. Peníze se nikdy nenašly.

Letos na konci června pražský městský soud uložil uprchlému Hajnovi desetiletý trest vězení a jeho spolupachateli Tomáši Půtovi souhrnný dvanáctiletý trest. Oba muži mají také nahradit škodu. Třetího obžalovaného, Maroše Šuleje, soud osvobodil. Půta a Šulej byli v minulosti odsouzeni v procesu s
Berdychovým gangem.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)