Úmrtí Ransdorfa prověřuje policie, napovědět má i pitva

Náhlé úmrtí komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa prověřuje policie. Zemřel minulý týden ve věku 62 let. O prověření okolností smrti usilovala Ransdorfova rodina. Uskuteční se tak i soudní pitva.

„Můžeme potvrdit, že okolnosti úmrtí pana Ransdorfa prověřujeme, zatím bez konkrétního závěru,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

V pátek se ve strašnickém krematoriu v Praze uskuteční smuteční obřad za účasti rodiny i politických kolegů. Podrobnosti o příčině úmrtí by ale měla zjišťovat ještě pitva. „Mohu potvrdit, že proběhne soudní pitva, která nenaruší ten obřad,“ řekla Ransdorfova asistentka Helena Suchá. Bližší informace k vyšetřování prý nemá.

Ransdorf si stěžoval na zhoršené zdraví po zadržení ve Švýcarsku

Miloslav Ransdorf zemřel v pátek 22. ledna. Předtím ho záchranka převezla do Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Institut druh Ransdorfových zdravotních potíží nesdělil, politik měl ale cukrovku a jeho zdravotní stav se prý zhoršil po loňském zadržení ve Švýcarsku.

Ransdorfa tehdy spolu se třemi Slováky zadržela švýcarská policie v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Politik si stěžoval na to, že mu tamní policie po určitou dobu odpírala léky na cukrovku. Odmítal, že se dopustil čehokoli nezákonného, chtěl prý jen s bankou navázat komunikaci kvůli jednomu klientovi.

Ransdorf byl nejprve poslancem Federálního shromáždění, potom zasedal ve sněmovně a od roku 2004 působil v Evropském parlamentu. Členem komunistické strany byl od roku 1972.