Ransdorf: Úspěšný poslanec zapojený do problémových kauz

Miloslav Ransdorf, který v pátek zemřel ve věku 62 let, byl dlouholetým poslancem za KSČM nejprve v československém a českém parlamentu, v posledních dvanácti letech pak v parlamentu evropském. Jeho jméno ale bylo spojené i s několika spornými kauzami, nejnověji ho loni v prosinci zatkla policie v curyšské bance.

Členem komunistické strany byl Ransdorf od roku 1972. Přednášel dějiny filozofie, v letech 1984 až 1990 byl zaměstnancem Prognostického ústavu Akademie věd. Byl autorem několika publikací, například Nové čtení Marxe z roku 1996.

Do politiky vstoupil jako poslanec Federálního shromáždění ČSFR, v němž působil od června 1990 do konce roku 1992, v dolní komoře českého Parlamentu pak zasedal v letech 1996 až 2004. V letech 1993 až 2004 zastával funkci místopředsedy KSČM a v květnu 2004 neúspěšně kandidoval na předsedu strany.

Od roku 2004 působil v Evropském parlamentu. Během svého působení v Evropském parlamentu byl členem Skupiny konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL), které pozastavil na konci loňského roku.

V předloňských volbách obhájil Ransdorf křeslo v europarlamentu, kde byl místopředsedou výboru pro průmysl, výzkum a energii. Na kandidátce za KSČM byl sice Ransdorf vzhledem k dluhům a finančním problémům až na čtvrtém místě, přičemž komunisté získali v europarlamentu pouze tři křesla, díky 14 384 hlasům se ale posunul na druhé místo kandidátky, a tak i do Evropského parlamentu. 

Koncem loňského roku Ransdorfa zadržela švýcarská policie

Loni v prosinci Ransdorfa a tři Slováky zadržela švýcarská policie v curyšské bance, následně proti nim švýcarské státní zastupitelství zahájilo trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf, který kvůli případu pozastavil členství v levicové frakci Evropského parlamentu, odmítl, že by se dopustil čehokoli nezákonného.

Ransdorfovo jméno se dříve objevovalo v souvislosti s jeho milionovými dluhy, byla na něj dokonce uvalena exekuce. Své závazky prý ale v roce 2013 splatil. Pozornost poutaly i jeho dopravní nehody.

Podle médií Ransdorf figuroval jako svědek a poškozený v rozsáhlé kauze
obchodníků s padělky děl světoznámých malířů. Poškozených v případu je více než desítka z Česka i ze zahraničí.