Tripartita znovu projednávala novelu zákona o zaměstnanosti

Praha - Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů napodruhé jednali o návrhu novely zákona o zaměstnanosti, kterým by se vláda měla zabývat zítra. Nejvíce se hovořilo o zelených kartách pro cizince. Podle ministra práce Petra Nečase by měly změny motivovat k rychlejšímu nalezení práce. Odboráři je ale považují za demotivační. Podle nich na ně doplatí hlavně starší lidé, kteří práci hledají obtížně. Odbory jsou kvůli reformě od začátku března ve stávkové pohotovosti.

Minulý pátek první mimořádné jednání odboráři po ostré kritice premiéra Topolánka na protest opustili. Dnešního jednání se premiér neúčastnil. Odboráři ovšem hned v úvodu jednání vyzvali vládu, aby vyjádřila postoj k sociálnímu dialogu v Česku.

Nejvíce projednávaným bodem dnešní schůze byly takzvané zelené karty pro cizince. Všechny tři strany se shodly na potřebě zaměstnanců z ciziny, ale už se nedohodly, jakým způsobem karty vydávat nebo jak například zjišťovat kvalifikaci cizinců. Problémem je i kontrola agentur, které cizince zaměstnávají.

Generální ředitel Svazu průmyslu a obchodu Zdeněk Liška by zelené karty uvítal. „Máme řadu profesí, kde zaměstnanci chybí. Chybí nám kvalifikovaná pracovní síla. Novela nám vyřeší zelené karty, a umožní tak získat pracovní sílu ze zahraničí,“ dodal.

Odbory se ale obávají, že firmy začnou zaměstnávat levnější cizince na úkor domácích lidí. „Zavedení zelených karet způsobí deregulaci pracovního trhu. Obáváme se ale také, že cizinci nebudou placeni tak, jak by být placeni měli,“ domnívá se Zavadil.  

Novela zákona o zaměstnanosti přináší řadu změn. První dva měsíce by si měli nezaměstnaní polepšit. Namísto dosavadních 50 procent předchozího čistého příjmu by nyní měli brát 65 procent. Pokud nezaměstnaní ale po pěti měsících odmítnou rekvalifikaci, mohu úplně přijít o sociální dávky.

„V severomoravském nebo severočeském regionu práce skutečně není. Je otázka, co pak může rekvalifikace nabídnout,“ obává se místopředseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Bez podpory bude také každý, kdo dvakrát změní místo, které mu nabídl úřad práce.