Těžká nemoc ji připravila o nohy. Nová poslankyně chce pomoci handicapovaným

Andrea Brzobohatá (za ANO) uspěla ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

Novou poslankyní se stala šestačtyřicetiletá Andrea Brzobohatá, která na kandidátce hnutí ANO získala 3578 preferenčních hlasů. Před lety prodělala vážnou nemoc, kvůli níž přišla o dolní končetiny. Nyní chce z Poslanecké sněmovny zlepšit podmínky handicapovaných.

V roce 2010 bojovala Andrea Brzobohatá o život. Selhaly jí orgány a přišla o obě nohy. Přežila a měsíce strávila rehabilitací. „Lékaři mi dávali tak 4 procenta na to, že to přežiju. Spíš si mysleli, že to je otázka času, že to prostě nezvládnu. A zvládla,“ vylíčila.

Naučila se znovu chodit – na protézách. Brzy začala pomáhat ostatním handicapovaným, nejen těm po amputacích. Nyní usedne do poslanecké lavice. „Zažila jsem spoustu situací, kdy si myslím, že se stát chová k handicapovaným velice nehezky, takže bych v tom chtěla něco změnit,“ popsala své priority nově zvolená zákonodárkyně, která uspěla jako nestraník za hnutí ANO ve Středočeském kraji.

S novou poslankyní hovořila redaktorka ČT Barbora Brunclíková: 

Jak jste se dostala ke kandidatuře do Poslanecké sněmovny?

To byla dlouhá cesta. Musím moc poděkovat hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové, která mi pomohla.

Co vás k tomu rozhodnutí vedlo?

Zažila jsem spoustu situací, kdy si myslím, že se stát chová k handicapovaným velice nehezky, takže bych v tom chtěla něco změnit. V tomto vidím smysl své činnosti.

Budete se tedy angažovat v sociálních věcech, ve zdravotnictví?

Určitě bych moc ráda.

Čekala jste, že vítězství bude takové, jaké bylo?

Vzhledem k tomu, že jsem byla na kandidátce na třetí pozici, tak jsem tušila, že by to mohlo dopadnout dobře, ale stejně jsem byla nervózní.

Neobáváte se všech těch procesních věcí, studování materiálů? Schvalování zákonů je někdy složitá věc.

Asi ne. Zažila jsem svoji nemoc, která mě naučila pokoře. Myslím si, že pokud se budu muset něco naučit, tak se to naučím.