Svoboda navrhuje Pražskou deklaraci, která by pomohla Irům

Praha - Ministr a předseda vládní legislativní rady Cyril Svoboda hodlá s podporou své mateřské KDU-ČSL a politiků z Evropské lidové strany prosadit dokument nazvaný Pražská deklarace, který by měl zlomit nesouhlas Irů s Lisabonskou smlouvou. Text deklarace by měl obsahovat jasné vyjádření EU, že nejen Irové, ale i občané dalších evropských států se nemusí bát, že jim bude EU diktovat v některých otázkách, jako je třeba uspořádání rodiny či daně.

Svoboda chce dnes o deklaraci jednat s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou, za pár dnů by se jí měla zabývat celá vládní koalice. Svoboda tvrdí, že to není jeho sólová akce, ale že za ním v této věc stojí KDU-ČSL.

Vondra ale prohlásil, že o Svobodově plánu nic neví a pokládá ho za snahu Svobody zviditelnit se. „Nejprve je třeba počkat na Iry, s čím přijdou. Není teď na nás, abychom jim radili, co v té situaci mají dělat,“ uvedl Vondra.

Chladně na Svobodovu iniciativu reagovala i ČSSD, která lisabonskou smlouvu, již Irové v referendu odmítli, podporuje. „Já bych uvítal, kdyby pan ministr Svoboda napřel své úsilí někam jinam, například k přesvědčení ODS a vládní koalice, aby dokončila ratifikaci lisabonské smlouvy,“ říká k tomu Jan Hamáček, předseda Zahraničního výboru PS PČR.

Podle Svobody bude příležitost Pražskou deklaraci prosadit v době, kdy bude česko v příštím roce unii předsedat. Dokument by měl obsahovat jasné prohlášení, že EU respektuje tradiční hodnoty jednotlivých členských států EU. „Irové budou moci v době hlasování o kandidátech do Evropského parlamentu v červnu 2009 rozhodnout v referendu o Pražské deklaraci, a tím i o ratifikaci Lisabonské smlouvy,“ myslí si Svoboda.