Sucho ničí borovice. Jejich kořeny nedosáhnou k vodě

Události: Sucho trápí i borovice, vláda plánuje pro lesníky vyhlásit dotační program (zdroj: ČT24)

Sucho a škůdci likvidují nejen smrky, ale i borovice. Nejvážnější situace je podle Lesů České republiky ve středních Čechách. Ohrožené jsou hlavně starší porosty, kterých je v Polabí většina. Škody hlásí také soukromí vlastníci.

Borovice má oproti smrku hluboké kořeny a běžné sucho jí tak neublíží. To současné ale ano a ve výsledku je na tom hůře než smrk. „Během posledních dvou tří let spadla hladina spodní vody zhruba o dva až osm metrů, někde i více. Voda ze srážek se dostává pouze na povrch, tam borovice není schopná si pro ni kořeny sáhnout,“ vysvětlil ředitel Lesů Colloredo-Mansfeld Michal Pernica.

Nejvíc teď usychá borovice v Polabí, ve středních a východních Čechách a pak také na jihu Moravy. V tuzemských lesích představuje borovice druhou nejčastější dřevinu, tvoří zhruba 16 procent porostů. Lesníci proto řeší také otázku, jaké druhy stromů by měli sázet v příštích letech na holinách, které zůstanou po usychajících lesech.

Druhové složení lesů
Zdroj: ÚHÚL

Vláda zvažuje vyhlášení dotací pro vlastníky lesů

Problém s usycháním borovic znají také na Dobříšsku, že je situace vážná, tam bylo jasné už loni. Teď už jsou stromy bez jehličí a lesníci je nestíhají těžit. Zkázu dokončí škůdci jako lýkohub sosnový. „Pokud necháme suchou borovici stát třeba tři čtyři roky, tak z ní potom není nic jiného než palivo. Cena na trhu je opravdu velmi mizerná, dnes se dostáváme někam na výrobní nebo někdy i podvýrobní náklady,“ stěžuje si ředitel Lesů Colloredo-Mansfeld Pernica.

I proto měla vláda rozhodnout o kompenzacích za 2,5 miliardy korun pro vlastníky lesů. Rozhodnutí ale odložila o dva týdny. „Rozhodně jsme to nevyřadili, že bychom chtěli lesy obětovat. Ale potřebujeme si vyjasnit některé technické detaily, aby byly peníze dobře využity,“ potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je třeba „domluvit se, jak bude nastaven dotační program“.

Usychání borovic
Zdroj: LČR/VÚLHM

Suché borové lesy představují nebezpečí: padající větve a stromy mohou někoho zranit, les navíc může vzplanout. „Průběh ohně je potom velice, velice rychlý a je obrovský problém ho vůbec zastavit. Speciálně u borovice, ta bude hořet krásně a dlouho,“ varuje ředitel lesů Michal Pernica.

Současná kalamita v lesích se odrazila také na těžbě dřeva. Jen státní podnik Lesy ČR, kterému patří polovina lesních porostů v zemi, v prvním pololetí zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent. Místo předchozích 1,35 milionu kubíků letos za prvních šest měsíců vytěžil podnik 2,87 milionů kubíků dřeva napadeného kůrovcem.