Stíhání kamionu v okrese Vyškov

Vyškov - Dramatickou automobilovou honičku zažili policisté v okrese Vyškov. Řidič kamionu, který měl více než dvě promile alkoholu v krvi, nejdříve odmítal jejich výzvy k zastavení, pak dokonce naboural tři policejní auta, která se mu postavila do cesty. Přitom dva policisty zranil. Hrozí mu až 5 let vězení.

Honička začala na sjezdu z dálnice D1 směrem do Bučovic. Policista jedoucí na stanici do Vyškova si tady všiml kamionu, který vjel do protisměru a zároveň zavadil o svodidla. Policista hned varoval své kolegy v Bučovicích a začal kamion pronásledovat. Zhruba o 10 kilometrů dál, v Bohatých Málkovicích, se kamion snažila zastavit policejní hlídka poprvé – pomocí červeného světla. Řidič, který měl podle policistů v krvi přes dvě promile alkoholu, ale nereagoval a ujížděl dál.

V Bučovicích ale selhal i druhý a třetí pokus o jeho zastavení. „Kamion zase vybočil a poškodil vůz, urazil registrační značku. Pokračoval dál v jízdě na silnici první třídy číslo 50,“ popsal tiskový mluvčí okresního ředitelství PČR Vyškov Alois Gryc. Na jedné z dalších křižovatek se policisté pokusili zastavit kamion potřetí. To se jim podařilo. Když ale chtěli řidiče zkontrolovat, šlápl na plyn a ujížděl dál.

Přitom naboural obě policejní auta, která ho do Bučovic pronásledovala, a dva policisty zranil. „Oba byli zraněni. Nedá se říci, že by se jednalo o těžké zranění, v současné době jsou mimo nebezpečí života,“ uvedl Stanislav Boček, náměstek pro zdravotní péči nemocnice Vyškov.

Čtyřiadvacetiletý řidič, který v kamionu kromě dřevěných stojanů nic nevezl, ujížděl dál na Slavkov. Několik kilometrů za městem mu policisté pomocí kamionu, který si vypůjčili od řidiče jedoucího náhodou kolem, zatarasili cestu a nebezpečný náklaďák konečně zastavil. Řidič je v cele předběžného zadržení. Za ohrožení pod vlivem návykové látky, útok na veřejného činitele a ublížení na zdraví mu hrozí až pět let vězení.