Štědrý večer v restauraci? Podniky hlásí plno, chodí i rodiny s dětmi

Navzdory poklesu návštěvnosti restaurací mají Češi stále větší zájem vyrazit na Štědrý den na sváteční oběd či večeři, řekl ČT prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Oslovené restaurace nemají problém s naplněním kapacity a některé už mají dlouho před svátky plno. Zájem projevují i rodiny s dětmi, které si chtějí užít klidné svátky bez stresu spojeného s vařením.

„Zájem se pozvolna zvyšuje hlavně o večeře, a to většinou u dražších a luxusnějších restaurací,“ poznamenal Stárek. Klesající počet zákazníků, se kterým se restaurace v současné době potýkají, se podle něj tohoto trendu nedotýká. „Při zvláštních příležitostech si hosté více dopřávají a jakékoliv speciální akce jsou poměrně úspěšné. Naopak v poledním stravování, v takovém tom běžném, vidíme pokles zájmu již delší dobu,“ dodal Stárek.

I přes to, že podle Stárka restaurace letos všeobecně zdražovaly o deset procent, ceny vánočního menu zvyšovat nebudou.

Oslovené restaurace se shodují, že s naplněním kapacity na Štědrý den nemají problém a většinou mají týdny před Vánoci obsazeno. Ty, které mají možnost kapacitu navýšit, tak postupně činí. „Je o to velký zájem, naštěstí jsme měli možnost navýšit kapacitu,“ říká manažerka podniku The Monkey Bar Diana Šafaříková.

Na Vánoce má plno na obědy i večeře také francouzská restaurace La Gare. Ta sice nenabízí klasický řízek s bramborovým salátem, ale dodržuje staročeskou tradici podáváním šneků. „Kdybychom měli dvakrát větší kapacitu, tak ji naplníme. Máme vždy plno už měsíc před Vánoci,“ uvedl manažer restaurace Petr Bartoň.

„Rodina má být hlavně spolu“

Na šnecích byl na Štědrý den i Jakub Smolík s rodinou. „V rodině už nemáme malé děti a všem se zamlouvala představa, že nikdo nebude stát celý den u sporáku. Naopak si můžeme užít den v plné slavnostní parádě. Navíc finančně to vlastně vychází dost stejně,“ říká Smolík.

Na štědrovečerní večeři v restauraci byl několikrát i Miloš Jeřábek s rodinou. „Hlavním důvodem, proč jsme zvolili restauraci, byla touha po klidu a prožití dne bez stresu. Už jsme s sebou vzali i malého syna. Rodina má být hlavně spolu, vaření povinné není. Pokud to finanční situace dovolí, rádi vyrazíme i příště,“ uvedl.

Také majitelka pražské restaurace U Zpěváčků Jana Šťastná, která štědrovečerní menu nabízí už 21 let, si rostoucí poptávky všímá. „Zájem o naše štědrovečerní večeře se enormně zvyšuje, je to opravdu viditelné. Chodí i rodiny s dětmi, to také dříve nebylo,“ podotkla. Její restaurace má už měsíc před Vánoci obsazeno, aby ale uspokojila všechny zákazníky, večeře také rozváží: „Zejména starší lidé rádi využijí naší služby rozvozu, kterou praktikujeme pouze jednou do roka právě na Štědrý den,“ ujasnila.

Rozvoz štědrovečerního pokrmu

Zvýšenou poptávku o jídla z restaurací registrují na Štědrý den i rozvážkové firmy. „Zájem o tradiční menu každoročně narůstá, zejména 23. a 24. prosince,“ uvádí mluvčí společnosti Wolt Jana Jarošová. I přes to se ale nejedná o velké množství objednávek. „Celkový podíl české kuchyně na objednávkách hotových jídel tvoří během svátků jen okolo šesti procent, a to i přes fakt, že je jen v hlavním městě na platformě kolem stovky restaurací s tradiční nabídkou (bramborový salát, smažené řízky, kapr),“ dodává.

To potvrzuje i mluvčí rozvážkové služby Foodora Ondřej Šveda. „Některé restaurace nabízejí tradiční česká jídla jako kapra a řízky, ovšem tyto pokrmy tvoří jen velmi malou část objednávek. Například minulý rok bylo objednáno 310 řízků a 73 kapřích řízků. Lidé více sázejí na fast food, kebab a asijskou kuchyni,“ doplňuje Šveda.

Podle Jarošové je také typické, že v průběhu vánočních svátků a na Silvestra lidé více nakupují potraviny než hotová jídla.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Při srdečním selhání rozhoduje čas. Ukazuje to i příběh běžce pražského maratonu

Až deseti tisícům lidí ročně se v Česku náhle zastaví srdce – někdy i na desítky minut. Čas je přitom zásadní. Čím dříve zdravotníci nebo i laici zahájí oživování, tím vyšší je šance na záchranu. Dokazuje to také příběh irského běžce, kterému srdce přestalo bít během květnového pražského maratonu.
před 42 mminutami

Pacient na Bulovce nemá krvácivou horečku, sdělil Válek

Nákaza virem ebola ani jinými původci krvácivých horeček se u pacienta v pražské Fakultní nemocnici Bulovka nepotvrdila, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Američan, který se pohyboval v oblasti Konga, je ve stabilizovaném stavu. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) předtím oznámil, že hygienici vypátrali všechny kontakty pacienta a umístili je do karantény.
včeraAktualizovánopřed 7 hhodinami

Madlen a Matěj s poruchou krvetvorby mají šanci na uzdravení

Lékaři hlásí posun v léčbě dvouleté Madlen se vzácnou poruchou krvetvorby. Malá pacientka je za polovinou čtyřměsíčního okna, ve kterém lékaři pozorují efekt nasazených imunosupresiv. Úspěšnost léčby je padesát na padesát. Naději na uzdravení má nově i devítiletý Matěj ze Zlína, pro něhož se našla v USA vhodná dárkyně kostní dřeně.
před 10 hhodinami

O předvolební kampani či bezpečnostních otázkách debatovali hosté Politického spektra

O předvolební kampani, hlavních prioritách nové vlády, bezpečnostních otázkách či o tom, kam by měly směřovat peníze daňových poplatníků, diskutovali hosté Politického spektra s moderátorkou Štěpánkou Martanovou. Diskuse se zúčastnil předseda PRO Jindřich Rajchl, předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal a předseda SNK Evropští demokraté René Živný.
před 12 hhodinami

Rakušan na celostátním sněmu obhájil post předsedy hnutí STAN

Starostové a nezávislí (STAN) si v sobotu vybírali nové vedení. Na celostátním sněmu v Praze obhájil bez protikandidáta funkci předsedy hnutí vicepremiér Vít Rakušan. Prvním místopředsedou byl opět zvolen ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček, který byl stejně jako Rakušan jediným kandidátem. Na řadové místopředsedy STAN kandidovalo pět osob. Post neobhájil poslanec Jan Lacina, jehož nahradí náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.
včeraAktualizovánopřed 13 hhodinami

O budoucnosti fotbalu na vesnicích a malých městech debatovali hosté Zkraje

Fotbal je nejrozšířenějším českým sportem, počet klubů se ale snižuje – za posledních osm let jich zmizelo 437, šlo především o venkovské oddíly. Jak se fenomén tohoto sportu na amatérské úrovni odráží v životě lidí právě na venkově? Jakou budoucnost mají kluby z vesnic a malých měst? K debatě v pořadu Zkraje přijali pozvání sekretář a trenér mládeže SK Jesenec-Dzbel Vladislav Matějka, bývalý reprezentant Roman Hubník, starostka Drnovic Zuzana Hermanová (ODS), člen rady Národní sportovní agentury František Horák, sociální geograf Ondřej Slach a režisér a herec Jakub Kohák. Diskuzi moderovali Klára Radilová a Martin Laštůvka.
před 15 hhodinami

Praha 4 vyzývá ke změně názvu stanice metra D. Historik snaze nerozumí

Radnice Prahy 4 požaduje, aby hlavní město zvolilo definitivní názvy stanic budoucí linky metra D, nelíbí se jí část pracovně používaných názvů. Vadí jí stanice pojmenovaná po spisovateli Ivanu Olbrachtovi, a to kvůli jeho komunistické minulosti. „Pokud jsme schopni ovlivnit název nového prostoru, udělejme to,“ vyzývá starosta Prahy 4 Ondřej Kubín (ODS). Historik Petr Zídek však Olbrachta za kontroverzního nepovažuje. Debatovali v Událostech, komentářích moderovaných Martinem Řezníčkem.
včeraAktualizovánopřed 16 hhodinami

„Tichý zabiják.“ Vysoký tlak nebolí, může ale způsobit vážné problémy

Čím dál více Čechů trápí vysoký krevní tlak. Pokud se hypertenze neléčí, způsobuje vážné poškození srdce. Někdy se o vysokém krevním tlaku také mluví jako o tichém zabijákovi, protože mimo jiné zvyšuje riziko mozkové mrtvice, selhání ledvin nebo způsobuje i poruchy zraku. Podle Světové zdravotnické organizace má vysoký krevní tlak celkem 1,28 miliardy dospělých ve věku 30 až 79 let, přičemž celých 46 procent o své nemoci ani neví.
před 22 hhodinami
Načítání...