Navzdory poklesu návštěvnosti restaurací mají Češi stále větší zájem vyrazit na Štědrý den na sváteční oběd či večeři, řekl ČT prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Oslovené restaurace nemají problém s naplněním kapacity a některé už mají dlouho před svátky plno. Zájem projevují i rodiny s dětmi, které si chtějí užít klidné svátky bez stresu spojeného s vařením.
Štědrý večer v restauraci? Podniky hlásí plno, chodí i rodiny s dětmi
„Zájem se pozvolna zvyšuje hlavně o večeře, a to většinou u dražších a luxusnějších restaurací,“ poznamenal Stárek. Klesající počet zákazníků, se kterým se restaurace v současné době potýkají, se podle něj tohoto trendu nedotýká. „Při zvláštních příležitostech si hosté více dopřávají a jakékoliv speciální akce jsou poměrně úspěšné. Naopak v poledním stravování, v takovém tom běžném, vidíme pokles zájmu již delší dobu,“ dodal Stárek.
I přes to, že podle Stárka restaurace letos všeobecně zdražovaly o deset procent, ceny vánočního menu zvyšovat nebudou.
Oslovené restaurace se shodují, že s naplněním kapacity na Štědrý den nemají problém a většinou mají týdny před Vánoci obsazeno. Ty, které mají možnost kapacitu navýšit, tak postupně činí. „Je o to velký zájem, naštěstí jsme měli možnost navýšit kapacitu,“ říká manažerka podniku The Monkey Bar Diana Šafaříková.
Na Vánoce má plno na obědy i večeře také francouzská restaurace La Gare. Ta sice nenabízí klasický řízek s bramborovým salátem, ale dodržuje staročeskou tradici podáváním šneků. „Kdybychom měli dvakrát větší kapacitu, tak ji naplníme. Máme vždy plno už měsíc před Vánoci,“ uvedl manažer restaurace Petr Bartoň.
„Rodina má být hlavně spolu“
Na šnecích byl na Štědrý den i Jakub Smolík s rodinou. „V rodině už nemáme malé děti a všem se zamlouvala představa, že nikdo nebude stát celý den u sporáku. Naopak si můžeme užít den v plné slavnostní parádě. Navíc finančně to vlastně vychází dost stejně,“ říká Smolík.
Na štědrovečerní večeři v restauraci byl několikrát i Miloš Jeřábek s rodinou. „Hlavním důvodem, proč jsme zvolili restauraci, byla touha po klidu a prožití dne bez stresu. Už jsme s sebou vzali i malého syna. Rodina má být hlavně spolu, vaření povinné není. Pokud to finanční situace dovolí, rádi vyrazíme i příště,“ uvedl.
Také majitelka pražské restaurace U Zpěváčků Jana Šťastná, která štědrovečerní menu nabízí už 21 let, si rostoucí poptávky všímá. „Zájem o naše štědrovečerní večeře se enormně zvyšuje, je to opravdu viditelné. Chodí i rodiny s dětmi, to také dříve nebylo,“ podotkla. Její restaurace má už měsíc před Vánoci obsazeno, aby ale uspokojila všechny zákazníky, večeře také rozváží: „Zejména starší lidé rádi využijí naší služby rozvozu, kterou praktikujeme pouze jednou do roka právě na Štědrý den,“ ujasnila.
Rozvoz štědrovečerního pokrmu
Zvýšenou poptávku o jídla z restaurací registrují na Štědrý den i rozvážkové firmy. „Zájem o tradiční menu každoročně narůstá, zejména 23. a 24. prosince,“ uvádí mluvčí společnosti Wolt Jana Jarošová. I přes to se ale nejedná o velké množství objednávek. „Celkový podíl české kuchyně na objednávkách hotových jídel tvoří během svátků jen okolo šesti procent, a to i přes fakt, že je jen v hlavním městě na platformě kolem stovky restaurací s tradiční nabídkou (bramborový salát, smažené řízky, kapr),“ dodává.
To potvrzuje i mluvčí rozvážkové služby Foodora Ondřej Šveda. „Některé restaurace nabízejí tradiční česká jídla jako kapra a řízky, ovšem tyto pokrmy tvoří jen velmi malou část objednávek. Například minulý rok bylo objednáno 310 řízků a 73 kapřích řízků. Lidé více sázejí na fast food, kebab a asijskou kuchyni,“ doplňuje Šveda.
Podle Jarošové je také typické, že v průběhu vánočních svátků a na Silvestra lidé více nakupují potraviny než hotová jídla.