Stát se upsal k záchraně zadluženého Kongresového centra

Praha – Český stát vstoupil do vlastnické struktury pražského Kongresového centra. Odstupující ministr financí Jan Fischer podepsal s primátorem Tomášem Hudečkem akcionářskou smlouvu, a Česká republika se tak stane majoritním, sedmdesátiprocentním vlastníkem někdejšího Paláce kultury. Převezme tak i dvoumiliardový dluh, který musí Kongresové centrum splatit do dubna příštího roku – nebýt vládního angažmá, podle vedení magistrátu by centrum zkrachovalo.

„Jsme toho názoru, že dává smysl, aby stát vstoupil a spolurozhodoval o osudu budovy, která je pro rozvoj kongresové turistiky významná,“ prohlásil před podpisem smlouvy ministr financí v demisi Fischer. „Kongresové centrum, pokud bude dobře spravováno, řádně zainvestováno a řízeno, má šanci přispět k dalšímu rozvoji kongresové turistiky. A ať už si o něm myslíme cokoli, je na dobré adrese.“

„Kongresové centrum je obrovský konglomerát budov, které si na sebe umí vydělat, a jako jediná instituce v ČR umí hostit kongresy nad 1 500 účastníků,“ dodal pražský primátor Tomáš Hudeček. „Jediné, co ji tížilo, je dluh, který si za sebou táhla jako kouli u nohy a který i přes veškerou snahu a úspěšnou správu nešlo nikdy splatit,“ uvedl s tím, že dnešek přináší změnu.

Podepsaná úmluva upravuje vlastnický vztah mezi oběma akcionáři; vláda souhlasila se získáním podílu v KCP upsáním akcií v hodnotě dvou miliard korun, a bude tak vlastnit podíl 70 procent – přesně tolik činí dluh KCP.

Peníze, které stát do centra dá, nebude ovšem smět společnost použít na nic jiného než na umoření dluhu. Splatit by ho měla v dubnu příštího roku. Výpomoc státu je totiž výpomocí ručitele. Dvoumiliardový dluh je pozůstatkem nákladů na rekonstrukci, kterou Kongresové centrum podstoupilo kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Stát se tehdy za čtyřmiliardovou půjčku zaručil, KCP ale splatilo jen polovinu.

Majoritu si stát v KCP zachová i do budoucna

Praha a ministerstvo financí se dohodly i na dalším osudu Kongresového centra. Metropole v příštích čtyřech letech navýší svůj podíl tím, že budovu zmodernizuje; do roku 2017 by do objektu měla investovat až 750 milionů korun. Následně se poměr vlastnictví ustálí na 55 procentech vlastněných státem, zbylých 45 procent by drželo město.

Akcionářská smlouva rovněž řeší rozdělení řízení a vedení společnosti, počet členů představenstva a právo navrhování členů jednotlivými akcionáři. Město si zachová majoritu v představenstvu, stát v dozorčí radě.