Starostové chtějí kandidovat s lidovci. Pro koalici bylo 86 procent delegátů

Události: Potvrzení koalice STAN a lidovců (zdroj: ČT24)

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) chce jít do parlamentních voleb v koalici s KDU-ČSL. V Praze o tom v sobotu odpoledne rozhodl jeho sněm. Pro spolupráci se vyslovilo celkem 101 ze 116 hlasujících delegátů, tedy 86 procent. Staronovým šéfem hnutí se stal Petr Gazdík, který coby jediný kandidát získal na celorepublikovém sněmu 93 procent hlasů, když jej zvolilo 135 ze 145 delegátů. Prvním místopředsedou hnutí bude i nadále kolínský starosta Vít Rakušan.

„Ve spojení vidím možnost vytvořit sílu, která bude alternativou stran dominujících na politické scéně,“ řekl znovuzvolený předseda hnutí Petr Gazdík. Koalici STAN a KDU-ČSL označil za „třetí sílu“. Lidovci o společné kandidatuře se starosty rozhodli před týdnem. Pro bylo 39 a proti 31 delegátů.

Koalice STAN a lidovců potřebuje pro vstup do dolní komory získat aspoň deset procent hlasů. Podle Gazdíka mohou STAN a lidovci společně získat o deset křesel ve sněmovně víc, než kolik by jich měly po sečtení jako samostatné subjekty. Podle posledního průzkumu CVVM by KDU-ČSL nyní volilo 6,5 procenta lidí, starosty procento.

Starosty povede Gazdík s Rakušanem (zdroj: ČT24)

„I nadále budu pro vás pracovat, jak nejlépe budu moct. Jdeme do toho,“ řekl po svém zvolení Gazdík poté, co poděkoval za důvěru. Připomněl, že hnutí uspělo ve volbách do krajů a v Senátu má třetí nejpočetnější klub. Lepších výsledků chce Gazdík dosáhnout ve větších městech.

Podle Gazdíka podzimní parlamentní volby spolu s prezidentskými na jaře příštího roku představují „koktejl, zásadní pro parlamentní demokracii“. Domnívá se, že ukáží, kam se země bude ubírat. „Má představa je stát jako dobře řízená obec,“ parafrázoval Gazdík Babišovo motto, že stát by měl být dobře řízená firma.

Trváme na tom, že stát nemá být řízen jako firma, ale jako dobře vedená obec. Kromě toho je naší základní myšlenkou, že stát se má budovat odspodu.
Petr Gazdík

Prvním místopředsedou strany bude i nadále Vít Rakušan. Starosta Kolína kandidoval na funkci též jako jediný a získal podobnou podporu jako Gazdík. Ze 145 hlasů jich získal 133, což znamená, že jej podpořilo 92 procent delegátů.

Rakušana si coby prvního místopředsedu přál i sám Gazdík. Dalšími místopředsedy byli zvoleni místopředseda Sdružení místních samospráv ČR Radim Sršeň, poslankyně Věra Kovářová a senátor Jan Horník.

Podle Rakušana, který působí také jako náměstek středočeské hejtmanky, se hnutí stává úspěšným. Řekl, že to dokládá i účast předních politiků jiných stran na volebním sněmu a snaha získat hnutí jako partnera. Desetiprocentní hranice hlasů v parlamentních volbách, která je potřeba pro vstup koalice STAN a lidovců do sněmovny, se neobává.

Důležité bude, jak se nově zvolenému předsednictvu podaří dojednat spolupráci programovou, o které se zatím příliš nemluví, a jak se mu podaří prosadit kandidáty na jednotlivá místa kandidátek. To je velká výzva, protože se může stát, že i když spolupráce mezi Starosty a lidovci bude podepsána, tak pro Starosty může skončit nedobře, protože mohou být překroužkováni lidoveckými voliči a nemusí se do Poslanecké sněmovny v konečném důsledku ani dostat.
Kamil Švec
politolog
Brífink nového vedení hnutí STAN (zdroj: ČT24)

Spolupráce na 99 procent

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka koalice se STAN vznikne na 99 procent. „Cílem je, aby Česká republika měla jednoznačně politickou sílu, která je proevropská, prozápadní a vyznává tradiční hodnoty,“ vysvětlil Bělobrádek. Dodal, že je potřeba zastavit trend omezování demokracie a diskuse.

Desetiprocentní hranice hlasů, kterou musí dvojkoalice pro vstup do sněmovny dosáhnout, se šéf lidovců taktéž neobává. Uskupení podle něj naopak vzniká i proto, aby „lidé měli koho volit“. „Naše uskupení musí jednoznačně deklarovat, že tu není proti někomu, ale pro něco,“ podotknul předseda KDU-ČSL.

TOP 09 se chce rozejít s grácií

Starostové do loňska spolupracovali s TOP 09. Podle jejího místopředsedy Marka Ženíška by strany měly ukázat, že i rozchod se dá udělat s grácií a noblesou. Do voleb jdou strany sice s vlastní kampaní, po volbách by ale měly spojit své síly, míní Ženíšek. „Riziko ohrožení demokratického systému nelze zmírnit tím, že s ním začnu spolupracovat, ale tím, že mu budu aktivně čelit a bránit,“ uvedl místopředseda TOP 09.

Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Petr Gazdík
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Předvolební spojení s lidovci na sněmu okomentoval i host ze sociální demokracie. Místopředseda ČSSD a stranický volební manažer Jan Birke řekl, že hnutí STAN má rádo výzvy a je statečné. Okomentoval tak jeho předvolební spojení s lidovci. „Moje přání je, abychom se k sobě v kampani chovali slušně,“ dodal.

Spojení KDU-ČSL a STAN pochválil i Babiš

Šéf ANO Babiš pogratuloval hnutí STAN ke spojení s lidovci. Podle něj je jejich spolupráce úspěšná v obcích a krajích, jejich koalice pak odvede „dobrou práci i na vládní úrovni“. Starosty, kteří spravují obce, označil za „šéfy rodinné firmy“. Není podle něj prý zvláštní, že jsou populárnější než „klasičtí politici“.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija v programu své strany a STAN vidí víc spojujících než rozdělujících bodů. „Samozřejmě se neshodneme na všem, a to je nakonec v politice přirozené, ale vážíme si toho, že je možná korektní komunikace a férová dohoda,“ řekla na sněmu. Míní, že se hnutí rozhodlo pro „riskantní projekt s vládní stranou“, když se chce před volbami spojit s lidovci.