Soud rozplétá kauzu Key Investments. Radnice přišly o stovky milionů

Pražský městský soud začal řešit kauzu investiční společnosti Key Investments. Podle obžaloby způsobila skupina tří někdejších členů představenstva při obchodování s cennými papíry škodu víc než 870 milionů a poškodila čtyřicet pět subjektů. Mezi nimi i některé obce nebo pražské městské části. V úterý bude soud pokračovat výslechy obžalovaných exmanažerů.

V kauze figurují Daniel Brzkovský, Klára Fensteterová a Alena Šťastná (dříve Štorkanová), kteří působili v různých postech v představenstvu akciové společnosti v letech 2007 až 2011. Všichni jsou stíháni na svobodě.

Brzkovský podle detektivů nakupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, přestože věděl o jejich nedostatečné likviditě. Podle soudu byly cenné papíry prakticky neobchodovatelné. Zbývající dvě ženy nedostatečně dohlížely na činnost společnosti. Poté, co v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry, uzavřené smlouvy nemohly být vypořádány.

Podle obžaloby šlo o investice do podniků, které nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořili v podstatě jen zákazníci Key Investments. Konkrétně společnost nakoupila dluhopisy chemického koncernu Via Chem Group, firmy Borsay nebo E Side Property Limited. Ty ale následně zkrachovaly a radnicím zbyly v ruce jen jejich bezcenné dluhopisy.

Key Investments je od roku 2012 v konkurzu

Mezi poškozenými je 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Praha 6 a 10, ale také města Sokolov, Lázně Bohdaneč a Votice přišly dohromady o 523 milionů korun. Mezi poškozenými společnostmi je například Sokolovská uhelná nebo Hornická zaměstnanecká zdravotní pojišťovna, která je v likvidaci a podle obžaloby v investiční firmě utopila 161,5 milionu korun.

Největší škoda vznikla pražským městským částem. Praha 6 požaduje jako náhradu škody 270 milionů korun, Praha 10 pak 219 milionů. Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci podala sama na sebe s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou převedeny jinam.

Trojici hrozí za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže až osm let vězení. Brzkovský při příchodu k soudu řekl, že je nevinný a obžalobu považuje za nemístnou.

Hlavní líčení je zatím naplánované na deset dní. Pět v tomto týdnu a pět v polovině března. Podle soudce bude další pokračování v červnu. Ani tehdy ale ještě nemusí padnout rozsudek. Celý spis je poměrně rozsáhlý, obžaloba má 184 stran. Zaznít by také měly výpovědi 101 svědků. Některé soud vyslechne osobně, výpovědi ostatních budou kvůli zrychlení řízení přečteny. 

Události: Manažeři firmy Key Investments stanuli před soudem (zdroj: ČT24)

Dodnes není jasné, kam peníze zmizely

Kauzou Key Investments se zabývali i Reportéři ČT. Dodnes totiž není jasné, kam veřejné peníze, které radnice firmě svěřily, zmizely. Už dlouho se vznáší podezření, že v pozadí společnost ovládal někdo jiný než tři obžalovaní manažeři. Podle Reportérů ČT směřují všechny indicie k finančníkovi Petru Sisákovi.

  • Firma Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007, když byla zapojená do akciových obchodů expremiéra Grosse, díky kterým se z něj stal multimilionář. 
  • Podezřelá byla i transakce exministra průmyslu Martina Kocourka, který v roce 2008 přes Key Investments při svém rozvodu odklonil 16 milionů ze společného jmění manželů ke své matce.
  • Od roku 2012 je firma v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro své klienty (včetně pěti českých měst) spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily.