Sobota přinese déšť a ochlazení. Odolá tomu do večera jen východ republiky, oteplí se až v úterý

Tři ledoví muži přinesou ochlazení, teploty budou padat od západu Čech (zdroj: ČT24)

Tři ledoví muži letos skutečně přinesou ochlazení. Už v sobotu se začne do Česka, na Moravu i do Slezska přesouvat fronta, která srazí teploty až na pondělních osm stupňů. Bude také pršet. V sobotu se ale na východě země vyšplhají teploty nad 15 stupňů Celsia.

Pátek přinese na území republiky přeháňky. Nejvíce naprší v úzkém pásu, který se táhne od Karlových Varů přes Plzeň a Tábor na Jindřichův Hradec. Na většině území bude oblačno, jinde bude obloha polojasná, na severovýchodě se mohou objevit bouřky. Srážky ale budou v průběhu pátku postupně ubývat spolu s oblačností.  

Ranní teploty se v pátek na území Česka vyšplhaly na 9 až 12 stupňů, na Moravě a ve Slezsku bylo chladněji a ranní teploty tam dosáhly 6 až 9 stupňů. Ojediněle se dopoledne mohou tvořit mlhy. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 14 až 18 stupni Celsia. 

Předpověď počasí (10. 5. 2019)
Zdroj: ČT24

O víkendu se ochladí

Víkendové ochlazení přijde od západu Čech. Frontální systém, který přejde přes území státu, se na západ Česka dostane už v sobotu během odpoledne. Na západě země tak bude jen kolem 13 stupňů, jinde teploty vystoupají na 15 až 19 stupňů a jih Moravy se možná dočká i dvacítky.

Od západu se také postupně rozprší. Srážky se na Moravu a do Slezska dostanou později odpoledne nebo k večeru. Na většině území spadne do 5 milimetrů srážek, na severovýchodě Čech a na jihu Moravy to bude až čtyřikrát více.

V neděli bude pršet ještě více a teploty se dostanou na zhruba 9 až 13 stupňů. O stupeň tepleji by mohlo být na jihu Moravy, zároveň ale vítr sníží pocitovou teplotu až o 3 nebo 4 stupně. Na mnoha místech spadne okolo 10 milimetrů, v Polabí a na severovýchodě Moravy i ve Slezsku by mohlo napršet i 20 milimetrů.

Tepleji bude až v polovině týdne

Oteplení se dočkáme až v úterý nebo ve středu. Pondělí bude zřejmě nejchladnější den týdne s teplotami okolo 8 až 12 stupňů, bude také oblačno a mohlo by pršet. 

V úterý oblačnosti ubyde, místy ale ještě budou přeháňky. Teploty už se vyšplhají na 12 až 16 stupňů. Ve středu by to mohlo být o další dva stupně Celsia navíc a převládat by mělo polojasno. Ve středu a ve čtvrtek už by měly být srážky jen ojedinělé.