Šéf kriminálky Pospíšek byl na vlastní žádost propuštěn

Ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek požádal o propuštění ze služebního poměru. Stalo se tak v důsledku vyšetřování údajné korupční kauzy v Olomouckém kraji. Ze stejného důvodu požádal o přeložení k jinému útvaru náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach. Oběma žádostem prý bylo vyhověno. Na tiskové konferenci to nepřímo sdělil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Laube na tiskové konferenci žádná konkrétní jména nezmínil. Podle dostupných informací se ale jedná právě o šéfa kriminálky Pospíška a náměstka protikorupční policie Jacha. V případě Pospíška Laube pouze řekl, že o propuštění požádal policista, který spadá do jeho kompetencí. „Na základě zvážení všech okolností jsem jeho žádosti vyhověl,“ uvedl Laube. Stejně hovořil i o přeložení Jacha.

O obou vysoce postavených policistech média v minulých dnech informovala, že se o ně zajímali detektivové v rámci olomoucké kauzy, která se týká údajné korupce, ovlivňování některých kauz a úniků informací ze spisů. Podle detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu to negativně ovlivňovalo vyšetřování některých případů.

O personálních změnách na vysokých policejních postech byl informován i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Nelze vyloučit, že to má souvislost se zásahem v Olomouci, pan Pospíšek byl médii zmiňován. Rozhodl se takto po debatě na policejním prezidiu a já to vítám,“ reagoval Chovanec.

Přeložení Jacha později potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj se rozhodl změnit útvar, aby zachoval dobré jméno protikorupční policie, jelikož jej média dávají do souvislosti s kauzou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Milan Pospíšek byl šéfem oddělení tzv. obecné kriminality poslední tři roky. Předtím byl šéfem policie i kriminalistů na Šumpersku, řadu let působil na oddělení hospodářské kriminality. Jiří Jach v minulosti pracoval jako vyšetřovatel hospodářské kriminality v Ostravě. Od roku 2004 působil jako vedoucí ostravské expozitury Útvaru odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality. Na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality pracuje od roku 2007. V roce 2011 se stal vedoucím expozitury v Ostravě.

Vazebně stíhaní policisté zatím zůstávají ve službě

V kauze byl obviněn náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj, vlivný podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý a krajský hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD. Hrozí jim až deset let vězení.

Obvinění policisté podle Laubeho zatím nebudou postaveni mimo službu, protože jsou ve vazbě. „Vzhledem k tomu, že jsou stíháni vazebně, jsou další opatření podle zákona o služebním poměru neadekvátní,“ řekl Laube. Jejich postavení mimo službu se podle něj dá očekávat, až budou z vazby propuštěni.

Vedení olomoucké krajské policie kauzu zatím nekomentovalo. „V současné době čekáme na doručení sdělení obvinění,“ uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Vedení Policie ČR bude samozřejmě dál tuto situaci monitorovat, a to ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci. Lze důvodně předpokládat, že vedení policie přijme další organizační a personální opatření.
Zdeněk Laube
náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování