Se Zemanem nás pojí pohled na migraci, řekl Hofer před cestou do Prahy

Prezidentský kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer před pondělní schůzkou s českým prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že jej spojují pochybnosti ve věci migrace. Hoferova cesta do Česka vyvolala na rakouské politické scéně doslova poprask – není totiž jasné, v jaké roli do Prahy jede. Hrad již dříve oznámil, že o schůzku se Zemanem požádal Hofer.

„Máme podobné pochybnosti ve věci migrace. Lidskost vůči uprchlíkům ano, ale ne přetížení vlastní země,“ uvedl Hofer v rozhovoru pro Český rozhlas. Do Evropy podle něj patří lidé, kteří jsou pronásledováni, a ne ti, kteří si jen chtějí pomoci k lepšímu životu.

Narodil se 2. března 1971 ve Vorau, vystudoval Vysokou školu leteckých technologií v Eisenstadtu. V letech 1991 až 1994 pracoval jako systémový inženýr v letecké společnosti Lauda Air. V letech 1996–2007 byl tajemníkem Svobodné strany Rakouska (FPÖ) pro Burgenland, v letech 2006–2015 mluvčím pro otázky energetiky a životního prostředí pro FPÖ v Národní radě. Některé jeho postoje k energetice jsou blízké straně Zelených. Od roku 2017 působil ve vládě svobodných a lidovců jako ministr dopravy. Je ženatý a má čtyři děti.

Norbert Hofer
Zdroj: Reuters

Hofer poznamenal, že řešením migrační krize není stavění plotů či jiných bariér, ale důsledná a společná ochrana vnějších hranic EU. Vystoupení své země z Unie si nepřeje, ale je pro výraznou reformu společenství.

Hofer: České jaderné elektrárny? To není záležitost rakouského prezidenta

Hofer v rozhovoru zdůraznil, že v roli prezidenta by kladl důraz na spolupráci se sousedními státy, kterým se ekonomicky daří, což je i případ České republiky. Má zájem na co nejužší spolupráci obou zemí v politice i ekonomice.

Co se týče českých jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech, Hofer zmínil hlavně otázku bezpečnosti a nutnost zavést evropské bezpečnostní standardy. Na otázku, zda by po případném úspěchu ve volbách vystupoval proti Česku kvůli jádru, odpověděl, že to není úkol pro prezidenta. Pro Rakousko je podle něj podstatné, aby u jeho hranic nebyly nebezpečné jaderné elektrárny.

Hofer původně v květnových prezidentských volbách těsně prohrál s bývalým předsedou Zelených Alexanderem Van der Bellenem. Rakouský ústavní soud ale později volby zrušil kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Znovu budou Rakušané volit hlavu státu 2. října. Na konci července průzkumy ukazovaly, že i opakovaný souboj obou kandidátů bude velmi těsný.

Zeman zrušení voleb uvítal a Hofera podpořil. „Tak já nepopírám, že jsem fandil panu Hoferovi, protože nemám rád strany zelených,“ nechal se slyšet český prezident. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček připomněl, že se Zeman už dříve ve Vídni setkal i s Alexandrem Van der Bellenem.

Norbert Hofer a Alexander Van der Bellen
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Reuters

V jaké pozici jede Hofer do Prahy? ptají se v Rakousku

Oznámení Hoferovy cesty do Prahy vyvolalo na rakouské politické scéně pozdvižení, vzhledem k tomu, že není jasné, v jaké pozici Hofer do Česka míří.

Zmatek vyvolalo vyjádření FPÖ, podle kterého Hofer na setkání se Zemanem dorazí jako místopředseda rakouského parlamentu. Z této funkce přitom v současnosti spolu s předsedkyní parlamentu Doris Buresovou a dalším místopředsedou Karlheinzem Kopfem zastává Hofer i funkci prozatímní hlavy státu.

Hoferův mluvčí Martin Glier ale později na dotaz ČTK uvedl, že do Česka pojede „jako rakouský politik“. S českou hlavou státu se Hofer podle Gliera během „přátelské návštěvy“ chystá hovořit „o všem možném“. Že se diskuze stočí také k tématům, jako je migrační krize či nadcházející prezidentská volba v Rakousku, je podle mluvčího „nasnadě“.

Své pravomoci v kampani nezneužiji, sliboval Hofer

Hofer několikrát přislíbil, že nově nabytých pravomocí coby jeden ze členů kolektivní hlavy státu nebude zneužívat v předvolební kampani a vykonávání funkce člena prozatímní hlavy státu od ní striktně oddělí.

Podle agentury APA ale Hofer požádal o spolupráci při přípravě návštěvy rakouské velvyslanectví v Praze. Učinil tak jako místopředseda parlamentu, uvedl mluvčí rakouského ministerstva vnitra.

V rakouském parlamentu ale podle agentury APA oficiálně o Hoferově pražské cestě nic neví. „Cesta není s parlamentem domluvená a parlament ji ani neplatí,“ uvedlo vedení zákonodárného sboru. Podle vyjádření parlamentu tak může Hofer vyrazit do Prahy nanejvýš jako „politik FPÖ“ nebo jako „soukromá osoba“.