Rupnik: Češi pro ekonomické zájmy zapomněli na ideu

Praha - Individuální svoboda je dnes podle politologa Jacquese Rupnika nesrovnatelně větší než kdykoli dříve v české historii. „Jsme úspěšní v individuální svobodě, v možnosti ovlivnit veřejné dění, ale demokracie chátrá,“ upozornil Rupnik, podle něhož Češi v posledních letech dbali příliš na ekonomický rozvoj a zanedbali rozvoj demokratických hodnot. „Tím, že jsme zanedbali ideu a věnovali se zájmům, tak jsme něco ztratili,“ řekl politolog, podle něhož se z české politiky vytratila myšlenka. Čechům by proto doporučil návrat k budování občanské společnosti, mravním hodnotám a také návrat do Evropy.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Je lepší patřit do evropského jádra než zůstat někde v meziprostoru, protože tam může přijít velice chladný vítr,“ myslí si totiž Rupnik, podle něhož Česko jednoduše nemůže zůstat ostrůvkem uprostřed eurozóny. Odklon od evropanství přitom připisuje hlavně bývalému prezidentovi Václavu Klausovi, kterého sice respektuje jako úspěšného ekonoma s velkou zásluhou o ekonomickou transformaci země, jeho euroskeptický postoj ale podle Rupnika způsobil jistou izolaci České republiky v Unii.

Dnešní problémy už nejsou zděděné z komunismu

„Po 25 letech je tu generace lidí, která demokracii nesrovnává se starou diktaturou, ale která hodnotí to, co vidí kolem sebe,“ myslí si Rupnik, podle něhož je možné, že existuje nostalgie po minulém režimu, která je reakcí na dnešní situaci, hospodářskou krizi a zklamání z demokracie. „Já bych tomu ale nevěnoval příliš velký význam,“ řekl Rupnik.

„Potíže s demokracií, které známe dnes, už nejsou potíže zděděné z komunismu,“ poukázal politolog na některé chyby ekonomické a politické transformace země. „Můžeme být nespokojení s výsledkem volených politiků, ale v příštích volbách je můžete vyměnit,“ dodal.

Politolog Jacques Rupnik o sobě rád říká, že je pražský Francouz a pařížský Čech. Narodil se totiž v Praze, kde žil do svých patnácti let. Vystudoval na Sorbonně a Harvardu, kde také rok přednášel. Je autorem řady knih, odborných i publicistických článků.