Republiková rada zelených jedná o práci ve vládě i o radaru

Praha - Dnes zasedá Republiková rada Strany zelených. Členové strany mají zhodnotit, jak se daří plnit volební program. Největší diskuse se očekává kolem zahraničněpolitických témat. Na jednání je pozvaný i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jednání o radaru 

Ještě před začátkem jednání rady se sešel předseda strany Martin Bursík s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Jejich schůzky se zúčastnil také místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška.

Schwarzenberg je měl informovat, jak probíhala jednání ohledně radarové základny na summitu NATO Bukurešti. Osobní přítomnost šéfa české diplomacie na jednání rady však není jistá, Schwarzenberg je po operaci srdce stále v rekonvalescenci.  

Aliance se na summitu v Bukurešti shodla na formulaci, že radar bude integrální součástí jakékoli budoucí protiraketové obrany na aliančním základě. To ale nestačí místopředsedovi rady Matěji Stropnickému ani ministrovi školství a místopředsedovi strany Ondřejovi Liškovi. „Aliance může radar uznat jako dílčí příspěvek ke společné bezpečnosti, to je všechno pěkné, ale v diplomatické řeči i v praktických ohledech to má na míle daleko k nějaké integraci nebo otevřené podpoře,“ myslí si Liška.

Po dnešním jednání se nedají očekávat žádné konkrétní závěry. Smlouvy o radarové základně totiž stále nebyly odtajněny. Na veřejnost i k členům Strany zelených se dostanou zřejmě až poté, co budou podepsány.

Uznání Kosova

Dalším sporným bodem bude uznání Kosova, které nedávno nedoporučila odborná sekce zelených pro zahraničí. Ministr Schwarzenberg přitom návrh na uznání bývalé jihosrbské provincie předložil vládě tento týden. Kabinet zatím od záměru, proti kterému se postavili lidovci, ustoupil.

Návrat Jiřího Čunka 

Aktuálním tématem, které mohou zelené rozdělit, je středeční návrat lidoveckého předsedy Jiřího Čunka do vlády. Ne všichni jsou totiž spokojeni s dohodou, podle které se Čunek vrátí a finance jeho rodiny prověří auditorská firma zvolená Karlem Schwarzenbergem. Bývalá ministryně školství a první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová tvrdí, že ona by z kabinetu kvůli Čunkovu návratu odešla. Předsednictvo strany ovšem už ve středu přijalo usnesení, podle kterého vzali zelení dohodu na vědomí.

Debata o programu

Podle vyjádření předsedkyně rady Olgy Zubové může na zasedání zaznít i výzva k odchodu zelených z vlády. Není však příliš pravděpodobné, že se tak stane. Jednání spíše skončí usnesením, které přesně definuje termíny plnění jednotlivých programových bodů ve vládě. Na programové konferenci, která proběhla v polovině března v Brně, zelení rozhodli, že během dvou let, které zbývají do příštích parlamentních voleb, chtějí prosadit především zvýšení platů učitelů a razantní omezení kamionové dopravy, kterou by zelení rádi nahradili posílením dopravy vlakové. SZ se také bude muset připravit na jednání o klimatickém balíčku Evropské unie, který by měl být schválen v době blížícího se českého předsednictví EU.