Řeky pod Vysočinou mohou po silných deštích a bouřkách vystoupat až na druhý stupeň

Na Moravě a ve Slezsku hrozí bouřky s přívalovými dešti. Navíc bude na horách na severu republiky, na Českomoravské vrchovině a v jižních Čechách trvale vydatně pršet. Hrozí proto i povodně, řeky pod Českomoravskou vrchovinou mohou vystoupit až na druhý stupeň.

Český hydrometeorologický ústav významně rozšířil původní výstrahu na vydatný déšť a povodně, které by mohl způsobit. Nadále platí, že v pásu od Jeseníků přes Českomoravskou vrchovinu po jižní Čechy a také na severočeských horách od Krkonoš po Orlické hory může spadnout do večera či do středečního rána 30 až 50 milimetrů srážek.

Zároveň se ale musí celá Morava a Slezsko připravit na bouřky a případně i přívalové deště. V nich naprší až 30 milimetrů. Deště trvalé i přívalové se pak projeví na hladinách řek.

Výstraha (déšť)
Zdroj: ČHMÚ
Výstraha (bouřky)
Zdroj: ČHMÚ

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji, ve velké části Jihomoravského kraje a na severu Kraje Vysočina a Olomouckého kraje vyhlásil ČHMÚ výstrahu na povodně. Většinou by řeky neměly vystoupat výše než na první stupeň povodňové aktivity, ale Novohradka ve východních Čechách a některé řeky, které tečou z Vysočiny na jižní Moravu, mohou dosáhnout i druhého stupně.

Výstraha (povodně)
Zdroj: ČHMÚ

Labe zahrozilo už v noci, ráno ale povodeň skončila

V některých částech republiky silně pršelo již v pondělí večer a v noci na úterý. „Pásmo deště přicházelo během první poloviny noci od jihovýchodu. Zatímco na Moravě a ve Slezsku déšť po půlnoci ustal, v Čechách vydržel,“ shrnul meteorolog Michal Žák.

Zejména na horách na severu Čech byly srážkové úhrny v řádu desítek milimetrů – na Špindlerově boudě v katastru Špindlerova Mlýna za 24 hodin napršelo 81 milimetrů, na Medvědíně 74 milimetrů, na Labské boudě 64 milimetrů a silné srážky byly i jinde. Třeba v jizerskohorském Bedřichově nebo Stráži pod Ralskem napršelo za 24 hodin od pondělního do úterního rána přibližně 60 milimetrů, tedy na každý metr čtvereční spadlo 60 litrů vody.

Již v noci překročila hladina Labe ve Špindlerově Mlýně podle údajů Povodí Labe vodočet 165 centimetrů, při kterém se vyhlašuje první stupeň povodňové aktivity. Brzy ale dosáhla vrcholu a začala pozvolna klesat. Zpět na běžnou úroveň se dostala před sedmou hodinou ráno.

Labe dopoledne napodobily v méně dramatické podobě i některé další severočeské řeky. Nejvýraznější byl vzestup hladiny Lužické Nisy, ale nakonec se zastavil ještě před dosažením prvního povodňového stupně.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Léto je skoro tady. Nejprve ale bude zima

Déšť po sobě zanechá kromě možných povodní také docela chladné počasí. V úterý sice bude na Moravě a ve Slezsku ještě 18 až 22 stupňů Celsia, v Čechách ale jen 13 až 17 stupňů, ve středu již v celé republice poklesnou nejvyšší teploty na 12 až 16 stupňů. Ke dvacítce by mohly opět vystoupat ve čtvrtek, ale jen v Čechách, na severovýchodě a východě stále zůstanou mezi 12 a 16 stupni.

V noci na čtvrtek by ale také mohlo ojediněle mrznout. V Čechách se totiž protrhá oblačnost, což sice přes den přinese oteplení, ale noc bude o to chladnější a hrozí přízemní mrazíky. Teplejší a také slunečnější počasí by mělo být v celé republice zase o víkendu. V sobotu 1. června ostatně začne meteorologické léto.

Počasí 29. 5.–4. 6.
Zdroj: ČT24

Povodně byly po vydatných deštích v Česku i minulý týden. K prvním řekám, které se rozvodnily, patřilo i tehdy Labe v Krkonoších. Dosáhlo prvního stupně povodňové aktivity, vodohospodáři se zprvu obávali, že by mohla přetéct nádrž Labská pod Špindlerovým Mlýnem, která prochází rekonstrukcí a odtok z ní je proto možný nejvýše v množství deseti metrů krychlových za vteřinu. Nakonec se tak ale nestalo.

Vážnější následky po sobě zanechaly rozvodněné řeky, které tečou z Beskyd. Některé dosáhly i třetího povodňového stupně a vylily se z břehů.