První tresty pro squattery - prospěšné práce a podmínka

Praha - Za víkendové obsazení domu na pražském Albertově už padly první tresty. Od soudu odešlo potrestáno celkem šest squatterů. Soudce jim nařídil veřejně prospěšné práce v rozmezí od osmdesáti do sta hodin, jeden squatter pak dostal dvouměsíční trest s roční podmínkou. Stíhání studenta fotografické školy bylo zastaveno, další z obviněných je mladistvý, soud s ním proto bude probíhat separátně. Soudní řízení bude pokračovat i zítra. Před budovu soudu ve Francouzské ulici přišlo squattery podpořit asi padesát lidí. Někteří z nich už podali stížnost kvůli tomu, že jednání soudu bylo neveřejné, stěžovali si také na chování justiční stráže. Soud se zbylými aktivisty bude pokračovat dnes.

„Nechápu, proč dostal podmínku. Všichni jsme udělali to samé, tak bychom měli být stejně potrestaní,“ prohlásil jeden ze squatterů.

Celkem bude potrestáno 23 squatterů. Dnes by měli před soudcem stanout kromě jiných také dva Němci a jeden Fin. Soud musí rozhodovat rychle, aby byla dodržena zákonem stanovená lhůta pro zkrácené řízení, která je jeden den. Squatteři také chystají na dnešek od šesti večer na Palackém náměstí happening, na kterém chtějí diskutovat o novele shromažďovacího zákona, podle které už nemohou mít na akcích zahalenou tvář. To se jim nelíbí a také protestují proti pravomocím policie.

Soudce prý rozhodoval podle toho, jak obvinění spolupracovali s policií. Student fotografické školy odešel bez trestu, podle soudce byl v budově kvůli fotkám a nikoliv s úmyslem squattovat. Tresty udělil soudce ve zkráceném řízení trestním příkazem. Proti tomu si mohou obvinění podat odpor, následovalo by hlavní líčení. Jejich advokát Pavel Čižinský prohlásil, že zatím se nikdo práva na odpor nevzdal. Squatterům hrozí za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru až dva roky vězení.

Novinář byl už také propuštěn

Squatteři v sobotu na celý den obsadili nevyužívaný dům soukromého majitele na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi, v němž kdysi byly parní lázně. Dovnitř a na střechu budovy se dostalo 25 lidí. Policisté celou noc squattery vyzývali, aby budovu opustili, ale bezvýsledně. Vyšel jen reportér serveru iDnes Pavel Eichler. I když byl na místě pracovně, policie ho přesto zadržela. Ostatní požadovali beztrestnost, na což policie nepřistoupila. Po nočních přípravách policie v neděli ráno zasáhla a zadržela dalších 24 lidí. Novinář byl později propuštěn a trestní stíhání proti němu bylo zastaveno.

V sobotu se navíc policisté tvrdě střetli v ulicích s desítkami sympatizantů squatterství. Výsledkem bylo celkem dalších zhruba 75 zadržených lidí. Většina z nich se podle policie dopustila jen přestupku, tři trestného činu útoku na veřejného činitele. Demonstranti si stěžovali na brutalitu, s kterou proti nim těžkooděnci zasáhli. Policie ale jejich tvrzení odmítá, prý nepochybila. Na zásahu proti anarchistům se podílelo asi 250 policistů, kriminalistů, těžkooděnců a psovodů.