Profil europoslankyně Markéty Gregorové

Do letošních voleb kandidovala z druhého místa kandidátní listiny strany Piráti. Poprvé se úspěšně o funkci europoslankyně ucházela v roce 2019. V europarlamentu byla součástí frakce Zelení/Evropská svobodná aliance (EFA), místopředsedkyní Delegace v Parlamentním shromáždění Euronest, členkou Výboru pro mezinárodní obchod (INTA) a Podvýboru pro bezpečnost a obranu (SEDE). V rámci svého působení se věnovala omezení vývozu zbraní, dezinformacím, kyberbezpečnosti a lidským právům pod útlakem autoritářů.

V Evropském parlamentu by se nadále chtěla věnovat tématu bezpečnosti, tedy orientaci na dezinformace, hybridní hrozby, umělou inteligenci a dále pomoc východním sousedům, především Ukrajině.

Nově zvolená europoslankyně je od ledna tohoto roku místopředsedkyní Pirátů. Členkou této strany se stala v roce 2012, čtyři roky byla vedoucí zahraničního odboru strany, v roce 2017 působila i jako volební manažerka. Mezi lety 2018 a 2020 působila v předsednictvu Evropské pirátské strany. V roce 2018 se stala zastupitelkou města Brna, ale na funkci v následujícím roce po svém zvolení do Evropského parlamentu rezignovala. 

Rozhovor se zvolenou europoslankyní Markétou Gregorovou (zdroj: ČT24)

Pochází z Mostu. Vystudovala Mezinárodní vztahy a Evropská studia na Masarykově univerzitě v Brně. Magisterský titul získala v oborech Veřejná správa a Bezpečnostní studia na Vysoké škole CEVRO. Před vstupem do politiky působila v soukromém sektoru, kde se zabývala oblastmi marketingu a PR nebo testováním webových a smart aplikací. Je jí 31 let.