Profil europoslance Ondřeje Koláře

Ve volbách do Evropského parlamentu letos kandidoval z šestého místa kandidátní listiny SPOLU, kam byl nominován stranou TOP 09. Prosazuje především posílení české národní bezpečnosti. Na evropské úrovni usiluje o to, aby se prostřednictvím konkrétní legislativy řešilo téma zabavených ruských majetků. Podle Kolářova názoru by zabavený majetek měl být využit k obraně a následné obnově Ukrajiny.

Do TOP 09 vstoupil v roce 2010. Od roku 2011 pracoval jako tajemník tehdejšího ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Úspěšně za stranu poprvé kandidoval v komunálních volbách v roce 2014, ve kterých TOP 09 dovedl k vítězství a stal se starostou Prahy 6. Post obhájil v roce 2018 a starostou městské části byl až do roku 2022. Jako starosta městské části se například zasadil o odstranění sochy maršála Koněva.

V roce 2021 byl z kandidátní listiny koalice SPOLU zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zde působil v ústavně právním výboru a také ve výboru pro evropské záležitosti, jehož se stal místopředsedou.

Kolář pochází z Prahy. Vystudoval obor mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na Západočeské univerzitě v Plzni. Absolvoval také International Legal Studies Program na American University ve Washingtonu. Před vstupem do politiky pracoval na Newyorské univerzitě v Praze. V současnosti je členem Správní rady ČVUT a Dejvického divadla. Je mu 40 let.