Profil europoslance Martina Hlaváčka

Nestraník za hnutí ANO kandidoval do funkce europoslance podruhé, tentokrát ze čtvrtého místa kandidátní listiny. Poprvé kandidoval v roce 2019 jako nestraník také za hnutí ANO. V europarlamentu byl členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova a zastával i funkci místopředsedy Podvýboru pro daňové záležitosti. Jako europoslanec se zaměřoval například na problematiku společné zemědělské politiky.

Do letošních eurovoleb vstupovalo hnutí ANO s prioritami jako suverenita České republiky, zachování české koruny, odmítnutí migračního paktu nebo odpor proti Green Dealu. 

Znovuzvolený poslanec se narodil v Poličce. Vystudoval Českou zemědělskou univerzitu a Diplomatickou akademii Ministerstva zahraničních věcí ČR. Po studiích působil jako diplomat na české ambasádě v Aténách. Následně se v roce 2005 přesunul do Bruselu, kde zastával funkci diplomata ve Stálém zastoupení České republiky při Evropské unii a vedl úsek zemědělství a životního prostředí.

Rozhovor se zvoleným europoslancem Martinem Hlaváčkem (zdroj: ČT24)

V roce 2012 byl náměstkem ministra zemědělství pro zemědělskou a rybářskou politiku EU. V rámci své kariéry se podílel na vyjednávání Společné zemědělské politiky EU nebo zajištění ochrany tradičních českých produktů. Před svou kandidaturou do Evropského parlamentu pracoval šest let ve společnosti Philip Morris. V roce 2015 opět nastoupil na zemědělskou univerzitu, na které studuje doktorský program se zaměřením na mezinárodní obchod. Je mu 44 let.