Profil europoslance Jana Farského

Ve volbách do Evropského parlamentu letos kandidoval poprvé jako člen hnutí STAN z druhého místa kandidátky Starostové a osobnosti pro Evropu. Tu vytvořilo hnutí STAN a Starostové pro Liberecký kraj. Farský by chtěl v Evropském parlamentu prosazovat hlavně témata zvýšení obranyschopnosti EU a rozumnou migrační politiku. Je také zastáncem přijetí eura.

Farský je místopředsedou hnutí STAN, do kterého vstoupil v roce 2017 (předtím byl v hnutí Starostové pro Liberecký kraj). V současnosti řídí Institut moderní politiky iSTAR. Téměř dvanáct let byl poslancem českého parlamentu (poprvé kandidoval za TOP 09). Poslaneckého mandátu se v roce 2022 vzdal poté, co se stal terčem kritiky kvůli půlroční stáži ve Spojených státech.

Ve sněmovně se věnoval třeba problematice veřejné správy, snižování administrativní zátěže občanů, samospráv i státní správy či veřejných zakázek. Aktivní byl také v oblasti exekucí a pomoci lidem v dluhové pasti. V minulosti byl také zastupitelem Libereckého kraje (2008 až 2010 a 2016 až 2018) a také osm let starostou Semil (2006 až 2014).

Rozhovor se zvoleným europoslancem Janem Farským (zdroj: ČT24)

Farský se narodil v Turnově 11. července 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po studiích pracoval jako právník na Městském úřadu v Semilech, poté působil v advokacii a následně se stal poradcem tehdejšího místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna, se kterým odešel do Škody Auto. Po návratu ze stáže v USA v roce 2022 na čas pracoval v rodinném knihkupectví v Semilech. Je mu 44 let.