Problémy s Ševčíkem gradovaly dlouho, uvedl rektor VŠE. Za nejlepší pro školu by považoval jeho rezignaci

Události, komentáře: Budoucnost děkana Ševčíka na VŠE (zdroj: ČT24)

Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické hrozí, že přijde o děkana. Rektor VŠE Petr Dvořák dal najevo, že pokud děkan Miroslav Ševčík nerezignuje, pokusí se jej z pozice odvolat. Zda se tak stane, by podle Dvořáka mělo být jasné v horizontu maximálně čtyř týdnů. V rozhovoru pro Události, komentáře Dvořák zdůraznil, že mu vysokoškolský zákon dává jen omezené možnosti, jak zasahovat do dění na fakultě, s Ševčíkovým působením a vystupováním je ale nespokojen již déle.

Petr Dvořák v pondělí vyzval Miroslava Ševčíka, aby odešel z čela Národohospodářské fakulty. Ševčík dal najevo, že k tomu nevidí důvod, nicméně rektor VŠE je přesvědčen, že důvodů je řada. Dvořák pohrozil, že pokud děkan neodstoupí sám, nechá svolat akademický senát fakulty, a pokud ten jej neodvolá, dá podnět k odvolání akademickému senátu celé VŠE.

„Považoval bych za nejvhodnější, kdyby pan děkan rezignoval sám. To by pro tu situaci a pro školu bylo to nejlepší,“ poznamenal rektor VŠE v Událostech, komentářích. Odhadl, že pokud se to nestane, mohl by se fakultní senát sejít během jednoho až dvou týdnů, a pokud ten děkana neodvolá, mohl by se celouniverzitní senát sejít za další jeden až dva týdny.

Vysokoškolský zákon stanoví, že odvolat děkana z podnětu rektora lze pouze, když „děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty“. Dvořák se domnívá, že to nyní nastalo. Zmínil se o tom, že výhrady, které k Ševčíkově činnosti má, gradují.

„I po neformální stránce jsem mu sděloval, co mi vadí“

„Po každém vystoupení či činu, který jsem pokládal za to, že to škole neprospívá, jsem to s ním osobně probíral. Já ho velmi dobře znám, známe se možná více než třicet let. I po neformální stránce jsem mu sděloval, co mi vadí,“ uvedl.

Konkrétně se zmínil o několika Ševčíkově politických vystoupeních od loňského září. Tehdy byl jedním z řečníků na protivládní demonstraci v Praze a mimo jiné volal po zrušení protiruských sankcí. Dvořák upozornil, že již tehdy kvůli děkanovu vystoupení přišel na jednání senátu Národohospodářské fakulty. „Předpokládal jsem, že když jsem to řešil na podzim a byl jsem opakovaně na senátu, tak se situace zlepší v tom, že si (Ševčík) uvědomí, že některé kroky nemá činit,“ poznamenal.

Letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb vystoupil Ševčík ve videu s Petrem Hájkem, který mu Dvořák rovněž vytýká. „Po Novém roce přišly velmi kontroverzní rozhovory – kde napadal některé lidi – které nesmí člověk, který je na akademické půdě, natožpak děkan, dělat. Zase jsem to s ním probíral a zase jsem očekával reflexi, že už to nenastane. A co přišlo? Přišlo zase tohleto,“ prohlásil rektor VŠE s odkazem na přítomnost Ševčíka na sobotní protivládní demonstraci v Praze.

Na ní sice nevystoupil jako řečník, ale vyskytl se u potyčky skupiny, která se pokusila proniknout do Národního muzea, s policií. Ševčík sám uvedl, že se ke střetu dostal náhodou.

Omezené možnosti zásahu rektora

Odvolání děkana fakulty, tím spíše „shora“ je ovšem věc zřídka vídaná. Rektor Dvořák tím ostatně zdůvodnil, proč se takovou možností začal v souvislosti s Ševčíkem zabývat až nyní, i když sám připustil, že s jeho vystupováním měl potíže již déle.

„Vysokoškolský zákon chrání samostatnost fakult – a naprosto záměrně. Ingerence rektora je omezená, velmi omezená v tom, kdy a jakým způsobem může zasáhnout. (…) Je to kumulace věcí, kdy jsem řekl, že je to i na mé posouzení příliš závažné,“ shrnul.

I v případě, že by Ševčík v čele Národohospodářské fakulty skončil – ať dobrovolně, nebo ne – jeho pozice na ní je dlouhodobě silná. V jejím čele je sice jen zhruba tři čtvrtě roku, senát jej ale loni zvolil jednomyslně, předtím byl děkanem již v letech 2010 až 2018 a pak čtyři roky proděkanem.

Že by řešením situace mohlo být zrušení celé Národohospodářské fakulty, jak doporučil bývalý ministr školství Ivan Pilip, ale Petr Dvořák odmítl. Zákon sice takovou možnost připouští, ale považoval by za chybu řešit konkrétní personální problém takovým způsobem. „Když bych udělal takový krok, tak ten krok nesmí být účelový a svévolný,“ zdůraznil.